Stichting Arnhems Peil

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AdresWestervoortsedijk 85
Websitehttps://www.arnhemspeil.nl/index.html
Sector(en)Openbare ruimte, Wijk- en buurtinitiatief
StartdatumOktober 2018
RechtsvormStichting
Aantal vrijwilligers17
wijkgebiedHeel Arnhem

Algemene informatie

Arnhems Peil is een lokale stichting die opkomt voor de belangen van de mens en natuur rondom de havens en rivieren van Arnhem. De stichting bestaat sinds oktober 2018. De Doelgroep bestaat uit Arnhemmers die zich interesseren in de wateren van Arnhem, de natuur, het klimaat, de volksgezondheid, luchtkwaliteit en de politiek. Ook thema’s als hittestress, welzijn, wonen en liefdadigheid komen aan bod.

Het unieke aan Arnhems Peil is dat ze flink hard durven op te treden en met scherpe uitspraken komen. Verder communiceren ze over alles open en laten zien met welke bronnen ze hun uitspraken, visies, acties en ideeën ondersteunen. Ze schuwen niet om publieke of politieke actie te voeren en doen erg veel projecten tegelijkertijd.

Een interview met Marloes Spaander, voorzitter Arnhems Peil.

logo Nieuw Arnhems Peil

Activiteiten

“Wij voeren de strijd tegen de biomassacentrale, we meten de luchtkwaliteit, promoten kleine ondernemers, nemen het op voor bewoners die benadeeld worden door de gemeente etc.” 

“Wij zien een trend dat mensen erg geïnteresseerd zijn in gezonde lucht en het meten van de luchtkwaliteit. Wij zien ook dat mensen graag wat bijdragen als het hen gemakkelijk wordt gemaakt om wat te doen. Tevens is de interesse in bomen, vergroening van wijken, biodiversiteit, hittestress en het onrechtvaardige handelen van het Arnhems College van burgemeester en wethouders toegenomen.”

Arnhems Peil heeft eerst een coalitie gevormd met 10 andere Arnhemse groene partijen waarmee we o.a. de Arnhemse BomenBond hebben gesticht. Samen met de bewoners van Arnhem hebben deze groepen de gemeenteraad zover gekregen dat zij nu tegen biomassaverbranding zijn. Vervolgens heeft Arnhems Peil samen met 40+ Nederlandse organisaties de Landelijke Federatie tegen Biomassacentrales en ontbossing opgericht waarmee we ook landelijk het beleid hebben veranderd. We ondersteunen o.a. Johan Vollenbroek en Urgenda maar hebben bijvoorbeeld ook geholpen om GroenLinks op landelijk niveau een motie aan te laten nemen dat GroenLinks voortaan tegen biomassa is. Er lopen meerdere rechtszaken om de biomassacentrale op de Kleefse Waard te stoppen.

En samen met vele Arnhemmers hebben ze ervoor gezorgd dat Arnhem nu het meest fijnmazige fijnstof meetnetwerk van Nederland heeft. Dat gaan ze nog verder uitbreiden met meer meters, om bijvoorbeeld de stikstof te meten, en met analyseprogramma’s.

Stichting Arnhems Peil heeft doorlopende doelen en bereiken tussentijds mooie dingen. Het is allemaal terug te lezen op de website.

Samenwerking

Arnhems Peil werkt voortdurend samen met andere mensen, initiatieven en organisaties. Bijvoorbeeld voor het project Arnhemse BomenBond, een initiatief van 11 organisaties die zich inzetten voor het behoud en de groei van het aantal bomen in Arnhem. In het project tegen de Biomassa hebben ze met nog 10 Arnhemse organisaties samen het luchtdata project gestart.

Projecten als Red de bijen, Stop de PlasticSoep en het Vleermuisproject zijn tevens voorbeelden waar bij ze de samenwerking hebben opgezocht. Bij de Stadskeuken, een thuis voor vele initiatieven in Arnhem zijn ze ook vaak te vinden.

Arnhems Peil geeft aan zich gewaardeerd te voelen. Zowel van inwoners van Arnhem als de raadsleden krijgen zij terug dat zij hen zien als een serieuze partij. Ze zijn bekend met de teams Leefomgeving maar hebben er zelf nog niet direct mee te maken gehad.

In 2020 hebben we samengewerkt met de biodiversiteitsafdeling van de gemeente Arnhem, en met Bloei!, de Stadskeuken en Groen Arnhem om een biodiversiteitspakket beschikbaar te stellen voor de Arnhemmers. Daarmee kunnen mensen bijdragen door kleine dingen te doen in hun eigen tuin. Dat was een hele fijne samenwerking.

Motivatie

Met onze projecten komen wij op voor de normale mensen en kleine bedrijven, de natuur en het klimaat. Marloes geeft aan dat ze zich continu voor ogen houden wat ze willen bereiken en daardoor eigenlijk altijd gemotiveerd blijven. Met name aan de samenwerking met verschillende politieke partijen hebben ze veel plezier beleefd. Het lastigst is liegen van wethouders en ambtenaars in de vele verschillende dossiers, dat ongestraft mag gebeuren.

Medewerkers

Er zijn 3 bestuursleden en 14 vrijwilligers betrokken bij de projecten. Niemand krijgt een vergoeding voor zijn werk. Er werken geen betaalde krachten bij Arnhems Peil. Er wordt geen gebruik gemaakt van leertrajecten via Activerend Werk, Werk en Inkomen of stagiairs, maar dat gaat in de toekomst veranderen. We zijn ermee bezig dit in 2021 mogelijk te maken. We hebben daarvoor o.a. het schip verbouwd. Wat voorheen de B&B slaapkamers waren zijn nu kantoorruimtes geworden voor de vrijwilligers en stagiaires.

De gemeente verzekert automatisch alle Arnhemse vrijwilligers. De gemeente geeft alleen geen eenduidig antwoord op de vraag of deze verzekering voldoende is of niet. Dat is erg vervelend!

Interne communicatie

Met de vrijwilligers is regelmatig overleg, mondeling of via videobellen. De taken en activiteiten voor de vrijwilligers zouden ze wat concreter kunnen opschrijven, geeft Marloes aan. Maar het heeft tot op heden nog geen problemen opgeleverd.

Organisatie

Arnhems Peil is een Stichting en binnenkort krijgen ze een ANBI status. Er zijn 3 bestuursleden waarvan twee zeer actief en één meer op de achtergrond. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers voeren ze het grootste deel van de activiteiten uit.

Financiën

Voor rechtszaken, het onderhouden van de website en het uitvoeren van sommige projecten hebben we financiële middelen nodig. Voor de rechtszaken tegen Biomassa hebben ze bijvoorbeeld een donatiepagina aangemaakt. Aan fondsenwerving wordt momenteel amper iets gedaan. We betalen op dit moment alle acties en projecten zelf. Ook is er op dit moment geen subsidie. Het bestuurslid houdt de financiële administratie bij

Digitale middelen

Arnhems Peil maakt gebruik van laptops en smartphones, dit zijn privé eigendommen. Daarnaast gebruiken zij een cloud om informatie te delen. Dat is handig als je op afstand van elkaar werkt en documenten wil delen.

Externe communicatie

De website wordt gebruikt als nieuwspagina en informatieplatform voor de projecten.

Arnhems Peil maakt gebruik van alle social media kanalen, Facebook, Twitter, Youtube en Instagram. Een bestuurslid houdt dit bij. Een vrijwilliger helpt met Facebook. Als ze meer vrijwilligers zouden hebben, konden ze actiever zijn met social media. We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken dus als een lezer zich aangetrokken voelt tot ons dan staan wij zeker open voor nieuwe contacten.

Ze stemmen veel af met andere organisaties als de Arnhemse Bomenbond, Mobilisation for the Environment, Urgenda en Federatie tegen Biomassacentrales.

Huisvesting

Stichting Arnhems Peil is gevestigd in de Nieuwe Haven op een boot, de Westervoortsedijk 85. Van deze locatie mogen zij gratis gebruik maken omdat 2 bestuursleden daar wonen. We hadden voorheen een B&B op de boot maar na een aanvaring door een tanker in 2017 hebben we het schip omgebouwd tot kantoorruimtes voor de vrijwilligers en stagiaires van de stichting.

De gemeente wil onze boot weg hebben. Daarmee wordt Arnhems Peil ook bedreigd in haar voortbestaan. Wij voeren veel actie om dat te voorkomen (zie filmpje)  De gemeente is in 2007 een resultaatverplichting aangegaan om een gewenste plek te verzorgen en dat we ze daar aan gaan houden.

Scroll naar top