Stadskok Arnhem: mensen verbinden met eten

AdresAkkerwindestraat 25
Websitehttps://www.stadskok.nl/
Sector(en)Ontmoeting
Startdatum2018
RechtsvormInitiatief vanuit stichting
Aantal vrijwilligers3
wijkgebiedHeel Arnhem

Algemene informatie

‘Ik wil de Arnhemse wijken verbinden en eten brengt mensen samen’

Martijn van Butselaar is de Arnhemse Stadskok. Door eten te maken wil hij de mensen in de Arnhemse wijken verbinden. Martijn merkte dat er steeds meer afstand ontstond tussen de burgers, hij zocht een manier om mensen met elkaar te laten praten en te verbinden. Hij houdt erg van eten en dacht met eten mensen samen te brengen, door samen iets te doen (eten in dit geval) worden mensen verbonden.

De Stadskok werd opgericht in 2018. Martijn kreeg hulp van kennissen en van een vriend die van het Kinderwijkteam was. Vanuit het Kinderwijkteam van Mike Hoose is de Stadskok in Arnhem begonnen.

Doel

De Stadskok wil vooral op een laagdrempelige manier verbinding creëren binnen de Arnhemse wijken. Samen praten over de dingen die er spelen in wijken en daarbuiten.

‘Het initiatief is bedoeld om de Arnhemse wijken met elkaar te verbinden. Samen sta je immers sterker.’

De Stadskok heeft 4 pijlers:
1. Tegen voedselverspilling, zo wordt alles wat over is van buurttafels verdeeld onder mensen die het financieel wat minder hebben of naar de vluchtelingenopvang gebracht.

2. Mensen met elkaar verbinden der middel van eten

3. Streekproducten promoten

4. Gezonde voeding voor iedereen, gezonde alternatieven moeten er komen en daarom neemt de Stadskok het Kinderwijkteam mee naar de Paulusschool om daar een moestuin te kweken.

De Stadskok wil de wijken verbinden, maar geniet ook van de gezelligheid: “Ik kom zelf uit een krachtwijk en vind het leuk om met de mensen te praten en te lachen tijdens het eten.”

Medewerkers

Bij de Stadskok doen uitsluitend vrijwilligers mee. Niemand krijgt een vergoeding. Ze doen het omdat ze het een mooi initiatief vinden. Martijn krijgt hulp van 2 andere koks met het bereiden van het eten.

Financiën

De Stadskok is een initiatief van Stichting Project. Die stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een organisatie die iets wil maakt geld over naar stichting Project en vandaar worden de onkosten betaald zoals eten en keukengerei. Er wordt geen winst gemaakt. De meeste producten die Martijn gebruikt zijn afkomstig van de Blauwe Tomaat. Eten dat gewoon goed is, maar niet geschrikt voor de supermarkt omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn. Martijn gebruikt die producten van de Blauwe Tomaat en zo worden ze niet onnodig weggegooid.

Externe communicatie

Promoten doet de Stadskok op verschillende manieren: door flyers op te hangen, in wijkkranten te staan en gebruik te maken van andere (sociale) media. Zo is er ook een item over hem gemaakt door Omroep Gelderland en ook RTV Connect.

Huisvesting

Officieel is de Stadskok gevestigd in het pand van het Kinderwijkteam op de Akkerwindestraat. Vanuit daar is hij ook in 2018 begonnen in Malburgen. Maar de activiteiten vinden op dit moment op veel verschillende locaties door heel Arnhem plaats. De Stadskok kijkt wat hij leuke locaties vindt. Buurthuizen spreken hem erg aan. Ook staat hij met zijn team geregeld op pleintjes om bijvoorbeeld soep uit te delen aan voorbijgangers.

Scroll naar top