AVG: wat moet ik daarmee?

Wil je alle informatie over de AVG in één overzicht? Download hier de pdf.

Wist je dat organisaties niet zomaar allerlei gegevens van mensen mogen verzamelen? En dat jij vanuit je vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief dat dus ook niet mag? Het is vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel de AVG. In dit artikel leggen we je uit waar de AVG over gaat en wat het voor jou betekent. We helpen je ook op weg met een handig stappenplan om jouw organisatie AVG-proof te maken.

Wat is de AVG?

Vrijwel elke organisatie gebruikt persoonsgegevens. Om mensen hun privacy te beschermen zijn er in Europa wetten over gemaakt. De belangrijkste regels voor hoe je met persoonsgegevens om moet gaan staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens controleert in Nederland of organisaties voldoen aan de regels.

Moet mijn vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief voldoen aan de AVG?

Ja, ook jullie moeten je houden aan de AVG-regels. De AVG geldt voor iedereen die persoonsgegevens verwerkt, met uitzondering van huishoudelijk gebruik. Het verwerken van gegevens is het opslaan, gebruiken en doorgeven van gegevens. Sla je iemands naam, telefoonnummer of emailadres op? Dan ben je al persoonsgegevens aan het verwerken.

Wat zijn persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is alle informatie die direct of indirect (in combinatie met andere informatie) te herleiden is naar een bepaald persoon. Voorbeelden zijn: iemands naam, adres, woonplaats, geboortedatum en telefoonnummer. Simpel gezegd gaat het om alle informatie die is gekoppeld aan een persoon.

Naast gewone persoonsgegevens bestaan er ook bijzondere persoonsgegevens. Dat zijn gevoelige gegevens, zoals iemands ras, godsdienst of gezondheid. De wet beschermt deze gegevens extra goed. Het is standaard zelfs verboden om bijzondere persoonsgegevens te gebruiken. Het mag alleen als er in de wet een uitzondering voor is gemaakt. Of als iemand uitdrukkelijk toestemming geeft.

Wat zijn de belangrijkste punten van de AVG?

De belangrijkste uitgangspunten van de AVG zijn:

  • Gebruik zo min mogelijk persoonsgegevens.
  • Laat mensen weten welke gegevens je verwerkt en met welk doel je dat doet. 
  • Gebruik de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verzameld.
  • Beveilig de gegevens. Zorg dat alleen de mensen die ze nodig hebben erbij kunnen.

Hoe zorg ik dat we voldoen aan de AVG?

Waar moet je op letten met persoonsgegevens? En wat moet je regelen om te voldoen aan de AVG? We hebben een eenvoudig stappenplan voor je gemaakt. Daarmee zorg je er in 4 stappen voor dat jullie vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief voldoet aan de AVG.

Stap 1: welke gegevens verwerken jullie?

Stap 2: informeer de personen van wie je gegevens verzamelt

Stap 3: leg vast hoe je met de gegevens omgaat

Stap 4: breng het in de praktijk

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen of zoek je iemand die meedenkt over jullie situatie? Neem dan contact op met stichting AdviesBrigade of Praktische Zaken via onze contactpagina.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Achter Stadskracht Arnhem zitten de Ideeënmakelaars, Adviesbrigade en Praktische Zaken. Elk vanuit onze eigen expertise ondersteunen wij vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Arnhem bij de zaken waar zij tegenaan lopen.

foto Jaap Kronenberg

Jaap Kronenberg

Adviseur Adviesbrigade
Jaap was tot 2019 advocaat bij Dirkzwager in Arnhem, hij vervult nu bestuurs-/ toezichthoudende functies bij ROC RijnIJssel, Fillip Studios, MFC Doelum en Verburgt-Molhuysen Stichting.

Daarnaast is hij ook adviseur bij de AdviesBrigade en zet zijn kennis, deskundigheid en netwerk in voor het ondersteunen en coachen van besturen van vrijwilligersorganisaties in Arnhem e.o.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven