Eerste kennismaking met fondsenwerving

Je wilt met een mooi project aan de slag waarmee je andere mensen of de natuur helpt. Om dat te kunnen doen heb je vaak geld nodig. Hoe vind je financiering? Waar moet je beginnen? In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van fondsenwerving.

Wat is fondsenwerving?

Fondsenwerving gaat over het binnenhalen van financiële bijdragen voor je project. Daar zijn verschillende bronnen voor:

  • subsidies vanuit de overheid
  • sponsoring door bedrijven
  • donaties van particulieren
  • financiële steun van fondsen

Subsidies vanuit de overheid

Misschien kan je project overheidssubsidie krijgen. Dat kan een financiële bijdrage zijn of praktische hulp, zoals het leveren van bewegwijzering voor een evenement. In het artikel Fondsen en Subsidies staan een aantal subsidies op een rij, met links voor meer informatie.

Tip: er zijn verschillende organisaties in Arnhem die je kunnen helpen bij het
aanvragen van subsidie.

Sponsoring door bedrijven

Je kunt ook aan bedrijven denken voor sponsoring: financieel of in natura. Sponsoring in natura is handig als een bedrijf jou iets kan bieden dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een gratis ruimte, het printen van flyers of korting op producten die je nodig hebt.

Tip: vaak vragen bedrijven iets in ruil voor hun steun. Zoals de vermelding van hun bedrijfsnaam of gratis toegangskaartjes voor een activiteit. Denk vooraf na over wat je een bedrijf kunt aanbieden.

Donaties van particulieren

Een andere manier om geld in te zamelen is mensen om een donatie vragen. Mensen die je goed kent, durf je misschien wel direct om een bijdrage te vragen. Wil je het breder aanpakken, dan is het slim om een inzamelingsactie te organiseren. Bedenk iets dat past bij jouw project en waarbij je mensen iets leuks biedt in ruil voor hun bijdrage.

Tip: Op zoek naar inspiratie? Google dan eens op ‘inzamelacties ideeën’ en je komt
allerlei lijstjes tegen. Zoals deze 35 ideeën voor geldinzamelacties.

Tip: Geld inzamelen kun je ook doen met behulp van een crowdfunding platform.
Hartstikke handig, maar let op: je bent vaak een deel van de opbrengst kwijt aan het
platform.

Financiële steun van fondsen

Fondsen beheren geld waarmee ze maatschappelijke doelen helpen. Ze zijn opgericht door particulieren, bedrijven of overheden. Vaak gaat het om een eenmalige schenking, om een project op gang te helpen. Het kan ook om een lening of meerjarige schenking gaan. De bedragen lopen uiteen van een paar honderd euro tot meer dan een ton bij grote fondsen. Als je nog nooit een fondsaanvraag heb gedaan, weet je misschien niet waar je moet beginnen. In dit artikel vertellen we hoe je een fondsaanvraag aanpakt.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Achter Stadskracht Arnhem zitten de Ideeënmakelaars, Adviesbrigade en Praktische Zaken. Elk vanuit onze eigen expertise ondersteunen wij vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Arnhem bij de zaken waar zij tegenaan lopen.

foto Sonja

Sonja Meijer

Ideeënmakelaar
Sonja heeft het grootste deel van haar leven in Arnhem gewoond, en volgde een opleiding in Bedrijfsmanagement-Communicatie. Als Ideeënmakelaar deelt ze graag haar expertise, die ze o.a. opdeed bij het Kunstbedrijf en Jeugdfonds Cultuur Arnhem, waarbij ze samenwerkte met verschillende cultuur-instellingen, de gemeente, serviceclubs en scholen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven