Ik wil iets betekenen voor Arnhem maar weet niet waar te beginnen

Tekst: Wilma Scholten / Lisa Witmond

Ilustraties: Sharine Gamelkoorn

Loop jij ook rond met deze gedachte? Twijfel niet langer en ga er snel mee aan de slag. Heb je een goed idee om Arnhem mooier, leefbaarder of veiliger te maken, of ben je al een eind op weg met je initiatief of organisatie? Bij Ideeenmakelaarsarnhem.nl hebben ze een groot netwerk en helpen jou graag! De Ideeënmakelaars worden ondersteund door de Gemeente Arnhem en denken kosteloos met je mee. Zo kunnen ze samen jouw idee met advies en creatieve tips tot een succes maken. 

Belangrijke aspecten zijn de financiering, de werving van vrijwilligers en goede communicatie. In dit artikel zullen we hier verder op ingaan. Veel leesplezier!

Een zoektocht naar de haalbaarheid van mooie ideeën

Een geweldig idee is natuurlijk prima maar voordat het ook een goed plan is moet je eerst de nodige stappen zetten. Denk aan de financiering door middel van fondsenwerving, subsidies, donaties of sponsoring en regelgeving (reclame-promotie, vergunningen voor het initiatief, leges). 

Op deze webpagina van Stadskracht Arnhem staan nuttige artikelen over belangrijke financiële aspecten. Dit artikel over fondsen en subsidies, bijvoorbeeld!

Via Burgerkracht van de gemeente is het mogelijk ondersteuning te krijgen in de vorm van advies en financiering.

Fondsenwerving en Fundaties

Om het benodigde kapitaal te verwerven zou je kunnen denken aan een fondsaanvraag. Dit kan bijvoorbeeld via het Oranjefonds, de provincie Gelderland, of het Idealenkompas (een online maatschappelijke marktplaats).

Subsidies

Deze zijn aan te vragen bij de provincie, de gemeente, of stichtingen, bijvoorbeeld de Dullertsstichting en de Haella Stichting.

Donaties en/of Crowdfunding

Ook is het mogelijk om donaties of een crowdfunding te realiseren via bedrijven en/of particulieren.

Bedrijven en particulieren vragen vaak iets terug in ruil voor hun steun. Dit kan een vermelding van hun bedrijfsnaam zijn of gratis toegangskaartjes voor een activiteit. Denk vooraf na over wat je een bedrijf en particulieren kunt aanbieden.

Tip: Op zoek naar inspiratie? Google dan eens op ‘inzamelacties ideeën’. Zo kom je allerlei lijstjes tegen. Leuke voorbeelden kun je vinden op de site van het Melkhuisje.

Vrijwilligers

Vanwege het wegvallen van subsidies komen initiatieven meer onder druk te staan. Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties? Precies: ergens onderaan de ladder. 

Ben jij op zoek naar vrijwilligers? Start met het plaatsen van een vacature bij de Vrijwilligerscentrale Arnhem.

Voor veel mensen is vrijwilligerswerk ook zingeving en heeft het veel positieve effecten: ervaring opdoen, betrokkenheid, voldoening, sociale contacten, goed voor je CV, afwisseling en meestal één van de belangrijkste redenen: plezier hebben in wat je doet.

Zoek je zelf vrijwilligerswerk? Laat je dan registreren en ga op zoek in de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Arnhem.

Voorbeelden van initiatieven zijn: Hair4Her, Stadskok, Blauwe Tomaat, Taalmaatjes.nl, VluchtelingenWerk, VoorleesExpress, Stichting Stadslandbouw Mooieweg, Groen Arnhem, De Wasplaats, Plantenasiel, NL Doet, Steunouder.nl, Nationale Vereniging de Zonnebloem.

De organisatie Kern met Pit daagt mensen uit hun plan te realiseren. Of het nu gaat om een gemeenschappelijke moestuin op een stuk braakliggend land, een kunstwerk om een bijzondere plek te markeren of een educatieve natuurroute voor de kleinsten uit de wijk: dat maakt niet uit. Door mee te doen aan Kern met Pit, krijg je praktische handvatten om aan de slag te gaan en jouw droom binnen één jaar tijd te realiseren.

Bestuurslid worden bij een Stichting

Wil jij bestuurslid worden bij een stichting en komen er de nodige vragen op je af over onder andere aansprakelijkheid en verzekeringen? Voor een goed advies kun je de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) raadplegen.

Ben jij net bestuurslid bij een stichting of vereniging geworden en heb je behoefte aan wat handvatten? Of ben je juist al gesetteld in een bestuur, maar kun je wel een opfrisser gebruiken? In beide gevallen zit je goed bij de training Krachtig Bestuur van Fonds1818.

Mogelijk dat jij jouw plan wil onderbrengen in een stichting en een manier zoekt om dit wettelijk vast te leggen. De notaris en de Kamer van Koophandel spelen hierin een belangrijke rol.  Om de oprichting van een stichting toegankelijk te maken, zijn er diverse subsidies en fondsen beschikbaar. Dit betreffen voornamelijk subsidieregelingen van de overheid om activiteiten te stimuleren die een sociaal of ideëel doel hebben. De AdviesBrigade biedt op verzoek ondersteuning aan besturen van Arnhemse vrijwilligersorganisaties. Dit doen zij tegen een vrijwillige bijdrage.

Evenementen of Festivals

Je kunt een evenement of festival organiseren. De mogelijkheid is er nu de coronamaatregelen zijn opgeheven, maar ook online blijft natuurlijk een optie. Om te beginnen is het handig een checklist en stappenplan op te stellen. Denk hierbij vooral aan de promotie, het draaiboek en de veiligheid. Mocht je advies nodig hebben bij de uitwerking van jouw idee dan is er een ruim aanbod van organisaties die jou daarbij kunnen helpen. Kijk ook eens op de site van Mijn Event.

Sportevent organiseren: een bedrijfsuitje met een sportief tintje organiseren zij ook graag. Wil jij een sportaccommodatie gebruiken voor een sportevenement? Dan kan Sportbedrijf Arnhem Events je hierbij helpen.  Interessant voor de laatste updates in de sportwereld is de site van het Mulier instituut.

Communicatie & PR

Met welk aspect je ook te maken krijgt, het is nuttig dit in goed overleg te doen. Bij vragen en de uitwerking van jouw initiatief zijn er diverse instanties die met jou kunnen meedenken. De Ideeënmakelaars zijn daar een goed voorbeeld van en zij denken graag met je mee. Gratis!

Om aan jouw initiatief de nodige dosis publiciteit te geven zijn er diverse mogelijkheden. Op deze site Stadskracht Arnhem kun je sowieso veel informatie vinden ook voor het maken van flyers, persberichten of bijvoorbeeld een mindmap.

Als je mensen uit de wijk op de hoogte wilt stellen over je initiatief kun je een berichtje sturen naar (één van) de wijkkrant(en). Vaak willen ze dit wel plaatsen.

Hulpverlenende organisaties

Voor veel initiatieven is het handig de site van Stadskracht Arnhem te bezoeken. Stadskracht Arnhem werkt nauw samen met Praktische Zaken, Ideeënmakelaars Arnhem en de Adviesbrigade. Samen bundelen zij de nodige kennis, informatie en inspiratie op. Hier vind je relevante tips, how-to’s en nieuws om je te inspireren, motiveren en ondersteunen. Kom je er in je eentje niet uit? Kijk op StadskrachtArnhem.nl en neem contact op, zij staan voor je klaar!

Arnhem helpt is een werkgroep met ongeveer 40 vrijwilligers die zich inzet voor de samenleving. Zij houden zich bezig met het organiseren van evenementen voor een goed doel.

Heb je als individu behoefte aan een helpende hand, praktische ondersteuning of een luisterend oor? Klop aan bij Voor elkaar in Arnhem of voor vragen over geld- of regelzaken bij Goed Geregeld.

De Arnhemse Uitdaging matcht vragen van maatschappelijke organisaties aan het bedrijfsleven in Arnhem. Via een netwerk van ruim 50 vrijwilligers uit het bedrijfsleven kunnen stichtingen, verenigingen en bewonersinitiatieven hulp vragen aan deze bedrijven. 

Met de Ruimtebank kan de Arnhemse Uitdaging óók bemiddelen in vraag en aanbod van (bedrijfs)locaties.

Workshops & Trainingen

Voor een gevariëerd aanbod van trainingen, workshops en themabijeenkomsten verwijzen wij graag naar Volare op de site van de Vrijwiligerscentrale Arnhem

Op  de webpagina van NL Voor Elkaar worden interessante en leerzame workshops via e-learnings aangeboden. Deze zijn veelal gratis of tegen een geringe vergoeding te volgen.

Wil jij je kennis bijspijkeren over fondsenwerving, rechtsvormen en organisatie? Of zit je te piekeren hoe je de financiële administratie het beste kunt aanpakken? Geef je dan op voor een online workshop. Het VSB fonds heeft samen met 3F Academy een uitgebreide cursus fondsenwerving opgezet. Raadpleeg hiervoor ook de webpagina van KNHM Foundation.

Tips & Tricks

Het is zeker de moeite waard de site van Movisie te bezoeken voor tips & tricks en de site van vsbfonds.nl is ook een aanrader.

Verder is het nuttig het Betrokken Buurtboekje te downloaden bij het Oranjefonds. Voor uitleg en een voorbeeld over het maken van een begroting verwijzen wij naar Cultuur Academy.

Ter inspiratie nog enkele voorbeelden van bijzondere projecten:

  • Het organiseren van een pubquiz voor bekenden, familie of vrienden met een muziekband. Vraag entreegeld en doneer dit voor de mensen uit Oekraïne en/of de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië op giro 555. Je doet iets voor een goed doel en je kunt genieten van de onderlinge ontmoeting (na lange tijd).
  • Van oude windmolens speeltuinen, straatmeubilair, geluidswallen maken. Bron: BinnensteBuiten, het duurzame lifestyle programma.
  • Voorbeeld op kleinere schaal: in Overbetuwe woont een familie die kangoeroes verzorgt bij een oude manege. Bron: BinnensteBuiten.
  • Van puin LEGO blokken maken. Puin is de grootste vervuiler van de aarde. De Mobiele Fabriek is in staat puin om te zetten in kleine betonnen bouwblokken die te vergelijken zijn met legostenen. Deze betonblokjes kunnen gestapeld worden, waardoor er eenvoudig maar effectief nieuwe aardbevingsbestendige huisjes gemaakt kunnen worden. Slachtoffers van een oorlog of (natuur)ramp kunnen er hun gemeenschap snel weer mee opbouwen. 
  • In het kader van stikstofvrij bouwen is er een duurzame methode ontwikkeld: met een soort lego-blokjes van hout kunnen er woningen worden gebouwd vanuit een fabriek. Resultaat minder stikstof. Bron: BinnensteBuiten.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Achter Stadskracht Arnhem zitten de Ideeënmakelaars, Adviesbrigade en Praktische Zaken. Elk vanuit onze eigen expertise ondersteunen wij vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Arnhem bij de zaken waar zij tegenaan lopen.

foto Karin Huibers

Karin Huibers

Ideeënmakelaar
Heeft een achtergrond als mantelzorger en vrijwilliger (van taalondersteuning, verduurzaming en op cultureel gebied). Zij heeft daar veel contacten opgedaan die ze nu graag inzet om Arnhemmers te helpen hun project een goede start te geven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven