Over Afspraken En Risico’s – Praktische Vrijwilligers Gids

Als je met vrijwilligers gaat werken komt daar aardig wat bij kijken. Het is niet alleen een uitdaging om jezelf als initiatief of organisatie te verkopen. Er zijn namelijk ook interne zaken om rekening mee te houden! Wat zijn bijvoorbeeld de risico’s van met vrijwilligers werken?

Want wat doe je als er iets mis gaat? Waar moet je wel en niet voor verzekerd zijn? Hieronder hebben we aan paar belangrijke punten verzameld om over na te denken!

Afspraken

Het is belangrijk dat je alle afspraken die je maakt met jouw vrijwilligers opschrijft. Werk deze vervolgens uit en noteert ze in een vrijwilligersbeleid en een vrijwilligersovereenkomst. Deze twee documenten zijn essentieel omdat iedereen hier namelijk hun rechten en plichten aan ontleent.

In een vrijwilligersbeleid schrijf je op wat jouw visie is voor de vrijwilligers die werken bij jouw project of organisatie. Wie zijn de vrijwilligers, wat doen ze en waarom? Wat betekenen ze binnen het grotere plaatje en wat beteken jij voor hen? Op de website van Vrijwilligersaanzet kun je een handige checklist vinden hiervoor!

memo illustratie
Foto door Kelly Sikkema via Unsplash

VRIJWILLIGERSCONTRACT

Een vrijwilligersovereenkomst, ookwel een vrijwilligerscontract genoemd, is niet verplicht maar wel aan te raden. In deze overeenkomst zet je de wederzijdse verwachtingen op papier. Wat jij van de vrijwilligers verwacht én wat zij van jou kunnen verwachten!

Hoe beter je alles omschrijft en vastlegt, hoe minder gedoe je hier later over kunt krijgen. Mocht er iets gebeuren, denk aan een ongeluk of dat er ergens schade wordt opgelopen, dan staat er duidelijk op papier wie waarvoor aansprakelijk is. Dat geeft duidelijkheid, zowel voor jou en jouw vrijwilligers als voor de verzekeraar!

afspraken en risico's bij het werken met vrijwilligers
Foto door Oliver Hale via Unsplash

Vrijwilligers en risico’s

Geen enkel werk is immers zonder risico’s, en dat geldt ook voor vrijwilligerswerk.

Verder is het ook handig om zelf na te kunnen gaan wat de afspraken precies waren door deze op te schrijven. Als er alleen een mondelinge overeenkomst is kan het lastig zijn om deze te onhouden. Twee personen kunnen van één gesprek namelijk twee totaal andere herinneringen hebben. Goed om het zwart op wit te krijgen dus!

Op de website van Vrijwilligersaanzet kun je een paar goede voorbeelden vinden van dit soort overeenkomsten!

afspraken en risico's bij het werken met vrijwilligers
Foto door Felipe Furtado via Unsplash

Met een degelijk vrijwilligersbeleid kunnen aansprakelijkheidskwesties worden voorkomen, en het zorgt ervoor dat vrijwilligers gemotiveerd en enthousiast aan de slag kunnen gaan met hun werkzaamheden. 😊

verzekeringen

Om een goede verzekering af te kunnen sluiten zul je eerst moeten weten welke risico’s de vrijwilligers en de organisatie precies lopen. Pas dan kun je beoordelen welke verzekeringen zinvol zijn om af te sluiten. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de site van vrijwilligerswerk.net.

In het geval van aansprakelijkheid zijn er verschillende verzekeringen die de schade kunnen vergoeden. De meest voorkomende verzekeringen zijn:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
  2. Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  3. Aanvullende aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  4. Ongevallenverzekering
  5. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  6. Rechtsbijstandsverzekering
  7. Evenementenverzekering
  8. Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)

Kortom, denk niet te licht over een vrijwilligersbeleid en een vrijwilligersovereenkomst. Bedenk welke verzekeringen je nodig hebt voor jouw aangenomen vrijwilligers!

VANGNET

Mocht jouw eigen vrijwilligersverzekering iets niet dekken, dan zou je nog een beroep kunnen doen op de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Meer informatie hierover vind je hier op de website van de gemeente.

EXTRA HULP NODIG?

Duizelen al deze zaken jou een beetje? Weet je niet precies wat je nodig hebt of waarvoor je jouw organisatie of initiatief moet verzekeren? Vind je het lastig te achterhalen welke risico’s jouw vrijwilligers mee te maken kunnen hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Je kunt gemakkelijk contact met ons opnemen via Stadskrachtarnhem.nl!

Werken met vrijwilligers

Meer weten over het werken met vrijwilligers? Misschien heb je iets aan onze praktische gids voor het werken met vrijwilligers! Daarnaast hebben we een aparte categorie voor alle artikelen die te maken hebben met vrijwilligers. 😉

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeënmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers

Foto door Michael Shannon via Unsplash

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven