Van Wijken Weten

Right to challenge

Misschien heb je wel eens gehoord van de term Right to Challenge, het landelijk uitdaagrecht wat burgers hebben om bepaalde taken van hun gemeente over te nemen. Maar hoe werkt dat nou precies? In dit artikel kun je lezen dat de gemeente Arnhem werkt met Van Wijken Weten en dat daar meer mogelijk mee is. We leggen het stap voor stap aan je uit.

Samenwerking

De gemeente Arnhem werkt al lang samen met haar 24 wijken. Eerder gebeurde dat met wijkregisseurs en wijkprogramma’s. Sinds 2016 is de aansluiting geïntensiveerd door te werken met Van Wijken Weten. Daarmee is in iedere wijk een team Leefomgeving werkzaam. De collega’s van deze teams verdiepen zich in wat er in de wijk nodig is en kunnen zo beter inspelen op de behoeften en wensen van een wijk.

Teams Leefomgeving

Het team Leefomgeving kijkt niet alleen wat nodig is in de wijk maar is ook verantwoordelijk voor de budgetten in een wijk. Zij overleggen met bewoners, wijkverenigingen, jongerenwerkers, ondernemers, scholen en sociale wijkteams en beslissen uiteindelijk waar het geld aan wordt besteed. Voor iedere wijk wordt een wijkplan gemaakt wat is terug te lezen in de wijkprogramma’s.

Van Wijken Weten

De gemeentelijke aanpak ‘Van Wijken Weten’ valt onder het landelijk kader van het ‘Right to Challenge’, alleen gaat van wijken weten een stapje verder. Bij het Right to Challenge hebben bewoners het recht om de gemeente uit te dagen een project goedkoper of efficiënter uit te voeren. Maar bij Van Wijken Weten geldt deze voorwaarde niet. Alle ideeën zijn welkom!

Spijkerkwartier

Een voorbeeld van een initiatief is het door bewoners opgestelde parkeerplan in het spijkerkwartier, waarbij een deel van de opbrengst ook weer in de wijk wordt geïnvesteerd. Daarover kun je meer lezen in het artikel geen verkeerd verkeersfeestje

Heb jij een idee?

Dus heb jij een idee voor een nieuwe ontmoetingsplek of een gezamenlijke moestuin, meer straatverlichting of een ander geniaal idee waarmee je jouw wijk kunt verbeteren, neem dan contact op met team Leefomgeving. Wie weet zie je volgend jaar jouw plan gerealiseerd in de wijk!

Contact

Via de wijkprogramma’s vind je een link waarmee je contact op kan nemen met het Team Leefomgeving van jouw wijk.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Achter Stadskracht Arnhem zitten de Ideeënmakelaars, Adviesbrigade en Praktische Zaken. Elk vanuit onze eigen expertise ondersteunen wij vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Arnhem bij de zaken waar zij tegenaan lopen.

foto van Annet

Annet Elzinga

Coördinator Stadskracht Arnhem
Annet is sociaal ondernemer en heeft een achtergrond in conceptontwerp en media. Ze bedenkt graag logische, praktische en vernieuwende oplossingen die het werk van vrijwilligers en medewerkers in het sociaal domein makkelijker en leuker maken!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven