Wie is de UBO van mijn stichting?

Als bestuur van een stichting heb je misschien ook een brief van de Kamer van Koophandel  gekregen waarin staat dat je de UBO’s moet registreren bij de KvK. Die brief roept veel vragen op bij stichtingsbesturen. Zoals: Wat is een UBO?  Zijn er wel UBO’s bij een stichting? En wie is een UBO bij een stichting?

Hieronder helpen we je de vragen te beantwoorden.

Uiteindelijk de belanghebbende

Een UBO is een persoon die uiteindelijk de belanghebbende is bij een rechtspersoon (bijvoorbeeld een stichting). Maar wie is dat dan?

Uitleg Kamer van Koophandel

De KvK legt uit dat bij een stichting de volgende categorieën personen als uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) worden aangemerkt:

  1. Personen aan wie meer dan 25% van het vermogen van de stichting wordt uitgekeerd als de stichting wordt opgeheven (ontbonden).

Toelichting: Wie gerechtigd is tot uitkering van het vermogen bij opheffing van de stichting stat in de statuten van de stichting. Doorgaans staat er dat dit een organisatie is (een andere stichting) die een soortgelijke doelstelling heeft als de opgeheven stichting. In de praktijk komt het niet vaak voor dat er personen staan vermeld als gerechtigd tot uitkering van het vermogen.

  1. Personen die meer dan 25% stemrecht hebben bij een besluit tot wijziging van de statuten van de stichting.

Toelichting: Wie over een statutenwijziging besluiten staat in de statuten van de stichting. Dat zijn doorgaans de statutair bestuurders. Dus als er minder dan 4 bestuurders zijn, worden de statutair bestuurders als UBO’s aangemerkt omdat ze meer dan 25% stemrecht hebben in het besluit tot statutenwijziging.

  1. Personen die feitelijke zeggenschap in de stichting hebben anders dan meer dan 25% stemrecht in het besluit tot statutenwijziging.

Toelichting: Dit doet zich doorgaans niet voor. Een voorbeeld is wanneer een stichting voor het voortbestaan afhankelijk is van de donaties van een persoon en die persoon feitelijk het voortbestaan van de stichting bepaalt. Die persoon is dan te zien als UBO.

  1. Als bij een stichting geen personen zijn die vallen onder één van de bovenstaande 3 categorieën dan zijn de statutair bestuurders van de stichting als UBO’s aan te merken.

Toelichting: Dit is een restcategorie, waarin de statutair bestuurders, of de enige statutair bestuurder, als UBO(’s) worden aangemerkt.

Conclusie

Bij een stichting zullen in de meeste gevallen de statutair bestuurders de UBO’s zijn, omdat ze in categorie 2 of in categorie 3 vallen.

Dus zullen doorgaans de statutair bestuurders als UBO moeten worden geregistreerd. Als je dit doet hoef je bij de inschrijving alleen de identiteitsbewijzen toe te voegen en geen overige documenten.

Hoe registreer je een UBO?

Hoe de registratie van een UBO moet worden gedaan staat beschreven op de website van de KvK en is helder uitgelegd in het online-formulier van de KvK.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven