Crowdfunding nieuw queercafé van start: ‘De flow zit erin!’

Nog geen jaar na het organiseren van het eerste queerfeestje lanceren Peet Bouwens, Mina Yacoub en Joost Hoebe van Queer Collective Arnhem de crowdfundingscampagne voor de start van een knettervers Arnhems queercafé voor jong en oud. “Het plan is helemaal rond, behalve het geld. Je kunt niks totdat je kunt zeggen: hier heb je drie maanden huur,” aldus Peet.

Hoe het nieuwe queercafé eruit moet zien, hebben initiatiefnemers Mina, Joost en Peet piekfijn voor ogen, zelfs een naam is er al: De Kurk. “Het wordt een plek waar je een koffie of biertje drinkt, waar je luncht, werkt en feestjes viert, maar ook dingen uit kunt proberen – een jong transpersoon kan er straks bijvoorbeeld een binder passen – en waar een kleine bibliotheek te vinden is met nieuwe queerliteratuur,” somt Peet op. Ze vervolgt: “Het zou tof zijn als het een vast honk wordt waar alle initiatieven die nu verspreid zijn over de hele stad, zoals SWOA en Transistor, terecht kunnen.”

Tot in de puntjes

Het klinkt als een droom, maar dat is het niet. Het drietal heeft een stuk of wat panden op het oog en het plan staat tot in de puntjes op papier, ook het financiële gedeelte. “We hebben contact met een brouwer, we weten wat voor soort wijn we willen en welke hapjes er op de kaart komen. Duurzaam, lokaal en bio, dat is belangrijk voor ons. Inclusie is wat ons betreft allesoverstijgend,” verklaart Peet.
Het enige wat het collectief nog mist, is kapitaal. “Om met een gerust gevoel een start te kunnen maken, hebben we minimaal 40.000 euro nodig. Liever nog 50.000. Dan kunnen een jaar vooruit met de huur en het café verbouwen tot een plek zoals we die graag zouden zien.” Als het queercafé is geopend en alles op de rit is, willen de initiatiefnemers bovendien een stichting oprichten. “Daarmee kunnen we ons ook op de community-kant gaan richten.”

Noodzaak

Vanwege een aantal geweldsincidenten is de queercommunity de laatste maanden volop in het nieuws. Volgens Peet maakt dat de noodzaak om een fysieke ontmoetingsplek te beginnen alleen maar groter. “Het drukt je met de neus op de feiten. Plus is het verlangen om met mensen, bijvoorbeeld de gemeente, om de tafel te zitten, nu aanwezig. Ook moeten we nadenken over veiligheid, dat is nieuw, en er geld voor uittrekken: op feestjes heb je opeens een uitsmijter nodig.” Juist in tijden van agressie naar lhbti’ers is het belangrijk dat met name jonge mensen zich aan kunnen sluiten bij een community, vindt Peet. Maar er te veel de nadruk op leggen, is nou ook weer niet de bedoeling. “Met het queercafé willen we vooral de diversiteit van onze community laten zien. En deze vieren!”

Fans

De crowdfundingsactie voor het queercafé is op Koningsdag van start gegaan en de teller tikt inmiddels gestaag richting de 8.000 euro. Het collectief heeft sinds het eerste feestje in september in rap tempo een behoorlijke schare fans verzameld. “Als het allemaal niet lukt, dan hebben we in ieder geval meer gemeenschapszin gecreëerd,” merkt Peet op. Gezien het enorme enthousiasme van de Arnhemse community is het bijna niet voor te stellen dat een daadwerkelijke ontmoetingsplek niet van de grond zou komen. Of, in de woorden van Peet: “De flow zit erin!”

Helpen? Kijk op www.gofund.me/8fde6c03

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven