Groen, grappen en goede gesprekken, bij Het Plantenasiel vind je het allemaal

Kerenina en Vivian in het Plantenasiel Foto: Hilde Wijnen

In De Stadskeuken aan de Beekstraat is Het Plantenasiel te vinden. Een plantenasiel,http://k.com/PlantenasielArnhem wat is dat nou weer? Vrijwilligers Kerenina en Vivian vertellen hoe het werkt.

“Kijk, deze palm vond ik laatst bij de vuilcontainer. Die heb ik hiermee naartoe gesleept.” Kerenina wijst naar de deuropening waar een ietwat gehavende plant zich staat te laven aan de zon. “Die was helemaal kaal”, vertelt Vivian, “nu wordt ie hier en daar alweer groen.” Kerenina glimlacht. “En straks, als ie helemaal is opgeknapt, zoeken we er een mooi plekje voor.”

Klein prijsje

Het Plantenasiel vindt nieuwe huizen voor afgedankte planten. Het geredde groen wordt liefdevol vertroeteld en tegen een klein prijsje verkocht aan een nieuwe eigenaar. Ruilen kan ook. Kerenina: “We leven in een wegwerpmaatschappij, maar wij zijn daartegen. Planten zijn geen gebruiksvoorwerpen, maar levende dingen.”

Sinds oprichter Gwendolyn Roga met zwangerschapsverlof ging, zorgt een team van vier vrouwelijke vrijwilligers voor het reilen en zeilen van het asiel. Kerenina vertelt: “Het is een heel leuke samenwerking. Er is niemand de baas. We zijn allemaal gelijkwaardig.” Allevier zijn ze behelpt met groene vingers, een van hen heeft zelfs groene haren. Je bent plantenliefhebber of je bent het niet. Vivian, met een lach: “Ik heb ze vanochtend geverfd.” Kerenina grapt: “Wat goed, dat zou ik ook eens moeten doen!”

Iedereen is welkom

Elke vrijdagmiddag is het plantenasiel geopend. Kerenina: “Het leukste is het om mensen blij te maken. Plantenliefde brengt je heel dichtbij elkaar, ook al ben je nog zo verschillend. Het is een fijne manier om contact te leggen. Je kunt uren over planten kletsen en ongemerkt kan het dan ineens ook over andere dingen gaan. Dat maakt niet uit. Dit is een plek waar je jezelf kan zijn.”

Het plantenasiel wordt goed bezocht. Jong en oud, man en vrouw, geld of geen geld, iedereen is welkom. Kerenina. “Iets te verzorgen en te zien groeien, dat is zo mooi. Ik geloof er heilig in dat planten mensen gelukkiger maken. Dat merk ik zelf ook. Dat is zo belangrijk. Veel belangrijker dan geld. Dus ook als mensen niet veel te besteden hebben, kunnen ze hier altijd terecht. “

Groen, grappen en goede gesprekken, bij Het Plantenasiel vind je het allemaal. Bovendien wordt er volop gestekt en gewerkt aan een collectie eetbare bloemen, zijn er voor zachte prijsjes plantenhangers en potten te koop en in de zomer ook buitenplanten. En is Het Plantenasiel dicht? Dan staat er een ruilkast.

Meer informatie: facebook.com/PlantenasielArnhemhttp://bijgewerkt12-4-2023

Het Plantenasiel – De Stadskeuken
Beekstraat 40
plantenasielarnhem@gmail.com

Eerder werd geschreven over het Plantenasiel in de Arnhemse Koerier

plantenasiel aan de Beekstraat met Karenina en Vivian
Kerenina (rechts): “Het leukste is het om mensen blij te maken. Plantenliefde brengt je heel dichtbij elkaar, ook al ben je nog zo verschillend.”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven