Hoe da(t) zo

Het is dé plek in Arnhem waar het allemaal gebeurt: Dazo, een acroniem voor Dit Adres Zoekt Ondernemers, gevestigd op Spijkerstraat 125. Wat er dan precies gebeurt, is aan de ondernemer die met de broedplaats in zee gaat. Dazo staat open voor initiatieven, projecten en sociale ondernemingen die bijdragen aan de circulaire en inclusieve wij(k)economie van het Spijkerkwartier. Onder andere Spijkerenergie, het BuurtGroenBedrijf, het BuurtBaanBureau, Spijkerzwam, SpijkerBikes en het BuurtKlusBedrijf zijn hier tot stand gekomen. 

Mythisch
Een mythische plek met mogelijkheden dus. Dazo voorziet vooral in één van de belangrijkste factoren wanneer je een initiatief begonnen bent voor groenvoorziening in de wijk en zoekt naar een kleedruimte om je tuinhandschoenen aan te trekken: huisvesting. Workshops, vergaderingen, borrels en bedrijfsuitjes kunnen georganiseerd worden in de te huren ruimtes, waaronder een inspirerende vergaderzaal en een gezellig souterrain. 

Financieel is Dazo afhankelijk van deze huurmogelijkheden. Geld is er nog onvoldoende om iemand structureel van loon te voorzien, maar met behulp van de vrijwilligers kan Dazo zijn pand in het centrum van Arnhem wel behouden. 

De afwas
Waar een broedplaats is, zijn mensen, en waar mensen zijn, is afwas. Daar zijn zo’n twintig vrijwilligers verantwoordelijk voor die gekoppeld zijn aan Dazo. Klimmer op de participatieladder of projectleider, iedereen zit aan het einde van de dag met zijn handen in het hete sop. Hier vinden dan ook de beste gesprekken plaats. Mocht de afwas ooit fout gaan, dan is er voor iedere vrijwilliger een verzekering afgesloten. Die vrijwilligers komen soms van verder dan het Spijkerkwartier zelf: van de HAN of van Hall Larenstein. 

Aan het werk
Tijdens de lunch en de maandelijkse borrel en door middel van een Dropbox communiceren de vrijwilligers over de stand van zaken. Wie is er vandaag, wat staat er op de reserveringslijst en zijn er nog suggesties? De bewoners van het Spijkerkwartier zijn de voornaamste doelgroep van de broedplaats. Samenwerkingen met Team Leefomgeving, de provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem moeten hen stimuleren om de handen uit de mouwen te steken. 

Want dat is toch wel dé motivatie van Dazo: dat enthousiasme wordt omgezet in een concreet plan. Als een van de grond komend initiatief bij kan dragen aan de circulariteit en inclusiviteit van de wijk, staat Dazo te trappelen om op te treden als gastheer. Wees welkom! De website van Dazo kun je hier vinden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven