Lopen op de lijn van helpen en stimuleren

Wie een tof plan heeft om van de straat, de buurt of de stad een fijnere plek te maken en hulp zoekt om het te verwezenlijken, kan Burgerkrachtsubsidie aanvragen. Monita Polman en Fred Vleeming zijn lid van de Burgerkrachtcommissie en vertellen hoe het in zijn werk gaat. “Of je je aanvraag nu in hanenpoten schrijft of in teletubbietaal, het gaat ons om het verhaal.”

Sinds 2016 is het voor Arnhemmers met een goed idee mogelijk Burgerkrachtsubsidie aan te vragen. De Burgerkrachtcommissie helpt bij het realiseren ervan. Dat doet zij in de vorm van advies en/of een geldbedrag. In het begin bestond de commissie uit twee ambtenaren van de gemeente en drie burgers. Inmiddels zijn er twee extra burgerleden aan de Burgerkrachtcommissie toegevoegd. Fred Vleeming is er een van. Burgerlid Monita Polman is een oude rot in het vak. Zij is al lid sinds de tweede vergadering. “Er zijn zulke mooie initiatieven, maar soms is het lastig om ze op poten te zetten,” vertelt ze. “De ene wijk heeft meer te besteden dan de andere. Burgerkrachtsubsidie is er voor iedereen.” Fred knikt. “Voor en door bewoners en burgers, dat vind ik er zo mooi aan. Het hoeft ook geen idee of plan voor de hele wijk te zijn. Alleen voor een kleine groep of buurtje mag ook.” Monita: “Het moet in elk geval passen bij wat burgerkracht is.”

Burgerkrachthttp://www.arnhem.nl/burgerkracht

En wat is dat dan, burgerkracht? Monita: “Daar worstelen we weleens mee. Het idee moet in elk geval bij de burger vandaan komen, niet bij een ondernemer bijvoorbeeld. En het liefst voert die het ook zelf uit. We snappen ook wel dat stokoude mensen niet zelf een tuin kunnen ontstenen, om maar eens wat te noemen, maar in principe vinden we eigen regie heel belangrijk. Je moet het zelf organiseren.” Fred: “Het is lopen op de lijn van helpen, maar ook stimuleren.”

Van A4’tje tot boekwerk

Als een burger- of bewonersinitiatief dan ook nog andere Arnhemmers helpt of samenbrengt, is de kans groot dat de Burgerkrachtcommissie er haar goedkeuring aan geeft. Een keer in de maand komen de leden bij elkaar om alle ingediende aanvragen door te spreken. Van tevoren worden die getoetst en leest iedereen de plannen door. “Soms is het een A4’tje, soms bijna een boekwerk!” zegt Monita. Gaat een plan door, dan hebben alle leden voor gestemd. Fred: “Ik kom uit de financiële wereld en vind het makkelijk om begrotingen te lezen. Iedereen in de commissie heeft weer andere sterke punten. We vullen elkaar goed aan.” Monita: Af en toe hebben we discussies. Iedereen heeft een andere invalshoek. Het is leuk om die mee te krijgen.”

Voor de bakker

Nog niet iedereen weet de weg naar de Burgerkrachtcommissie. “In het begin hadden we heel veel aanvragen,” aldus Monita. “Nu maximaal zeven per maand.” Bang voor bureaucratische rompslomp hoeven aanvragers niet te zijn, volgens Fred. “Het is niet zo moeilijk om Burgerkrachtsubsidie aan te vragen,” vindt hij. “Het kan een vormvrije aanvraag zijn. We hebben bepaalde info nodig, maar die kan altijd later nog aangevuld worden.” Monita: “Precies. Het idee is leidend. We denken mee. Hoe krijgen we het voor de bakker? En, als het niet valt onder Burgerkrachtsubsidie, hoe kunnen we wél helpen?”

Waarmaken van dromen

Fred en Monita verwelkomen nieuwe aanvragers, want is er nou leuker dan te helpen met het waarmaken van dromen. “Te zien dat er echt iets bereikt wordt voor de burger of de buurt, dat is waar ik het voor doe,” zegt Fred. Monita: “Een van de leukste dingen vind ik is om met mensen in gesprek te gaan. En ik krijg ook zo veel inspiratie van alle ideeën die langskomen. Dan zit ik helemaal verlekkerd te lezen!”

Aanvraag doen? Kijk op: www.arnhem.nl/burgerkracht
Of vraag de Ideeënmakelaars om je te helpen!
www.ideeenmakelaarsarnhem.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven