Lotgenotencontact voor mantelzorgers van mensen met dementie

In Arnhem komen al enkele jaren mantelzorgers bij elkaar om hun lot te delen over hun zorg voor dementerende familieleden. We ontmoeten mevrouw Clarisse Chaillet die deze kar al vanaf 2012 trekt.

Met pensioen

Acht jaar geleden werd Clarisse Chaillet op het moment dat haar werkzame leven eindigde, geridderd voor vijftig jaar vrijwilligere werkzaamheden in de stad. Met een achtergrond als maatschappelijk werkende en een verpleegkundige, ging ze echter gewoon door met dingen doen waar de stad behoefte aan heeft. Zo was zij al tien jaar gastvrouw in het Alzheimer café voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Ze bemerkte daar ook een andere behoefte: gesprekken met lotgenoten onder elkaar, de mantelzorgers zelf voor wie de dagelijkse zorg veel inspanning, geduld en energie vraagt.

Hoewel zelf ervaringsdeskundige, maar vooral vanuit haar eerdere werk bij Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT), constateerde Chaillet dat dit ontbrak. Ze vroeg een subsidie aan bij toen het Innovatiefonds (nu de Burgerkrachtsubsidie) om dit initiatief van de grond te kunnen krijgen.       

Netwerken

De aanvraag werd gehonoreerd. De onkosten die het initiatief maakt, zitten hem in bijvoorbeeld kilometers, telefoonkosten, kleine vrijwilligersvergoedingen, kerstkaartjes en andere attenties. Maar niet in de huurkosten! Mevrouw Chaillet zit goed in de netwerken en heeft met behulp van de Arnhemse Uitdaging er voor gezorgd dat zij gratis gebruik kan maken van bedrijfsverzamelpanden in zowel Arnhem Noord als Arnhem Zuid, die zich profileren als maatschappelijk verantwoorde ondernemers. De kopjes koffie bij het Lorentz Ondernemerscentrum aan de IJsselburcht en De Zuidpoort aan de Wassenaarseweg, worden door de deelnemers zelf betaald.

De gespreksgroepen komen eens per drie weken met maximaal acht mensen bij elkaar. Geïnteresseerden komen bij mevrouw Chaillet onder meer terecht via de wijkteams, via MVT afdeling geriatrie, via case managers of via de praktijk ondersteuners van huisartsen. Mevrouw Chaillet is zelf de gastvrouw en de gespreksleider met behulp van een psycholoog. Ook onderling hebben deelnemers steun aan elkaar en zijn er enorm mee geholpen hun verhaal kwijt te kunnen. De deelnemers kunnen ook ná een overlijden nog blijven komen, totdat ze voelen dat het genoeg is. Pas daarna is er plaats voor een nieuwe deelnemer.

Corona

Het initiatief van mevrouw Chaillet vraagt enkele uren van haar week. Bellen en mailen, de lijsten bijhouden, in contact blijven met de mensen op de wachtlijst, subsidie aanvragen en de netwerken met de bedrijven onderhouden. Door het coronavirus komen de groepen sinds begin november helaas niet bij elkaar. Ook de dagbestedingen voor de dementerende ouderen zijn soms dicht. Dat maakt het voor de mantelzorgers extra zwaar én ze missen hun uitlaatklep. Mevrouw Chaillet is er extra druk mee; ze belt alle deelnemers individueel op.

Interesse om iets te betekenen of deel te nemen als de corona maatregels weer versoepelen? Mail met chaillet@telfort.nl of bel 026 44 53 113

Interesse om een beroep te doen op de Burgerkrachtsubsidie? Bel 026-2340111 of maak contact via ons contactformulier. Praktische Zaken in Arnhem, De Ideeënmakelaars en De Adviesbrigade ondersteunen je graag!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven