Munt hier inwerpen a.u.b.: Arnhems Hert

Een community op basis van een lokale munt, bestaat dat? Jazeker! In Arnhem is Arnhems Hert in omloop, een munt die de gemeenschap van particulieren, bedrijven en instellingen in de omgeving stimuleert. Daarmee krijgt de lokale economie volgens initiatiefnemers Houwke Ong en Tjwan Oei een duwtje in de rug en blijven diensten binnen de perken van de stad circuleren, wat de munt ook nog eens een duurzaam alternatief maakt. 

Vraag-en-aanbod-netwerk 

Allereerst: hoe werkt zo’n lokale munt? Het is namelijk geen glimmend ding dat je in ruil voor een wens in een fontein kunt gooien. Stel je voor dat je ergens een broodje eet voor één Arnhems Hert. De uitbater van deze broodjeszaak heeft de ingrediënten op jouw broodje bij de plaatselijke leverancier van versproducten aangekocht met de munt. Die plaatselijke leverancier is op zoek naar bijles voor zijn zoon. Een bijlesleraar uit Geitenkamp dient zich aan voor één Arnhems Hert. Zo blijft de munt eindeloos circuleren binnen het vraag-en-aanbod-netwerk van Arnhem. 

Hoe meer bedrijven en particulieren Arnhems Hert als betaalmiddel accepteren en hun diensten uitwisselen, hoe sterker de onderlinge band tussen de ondernemers wordt. Milieuvriendelijk daaraan is dat de diensten binnen de grenzen van Arnhem blijven en niet wegstromen naar plekken waar meer geld te halen is. Geen vervoers- en benzinekosten dus! 

Wisselwerking 

Houwke en Tjwan brachten Arnhems Hert op de dienstenmarkt in september 2018, tien jaar na de economische crisis. De community met dezelfde naam volgde niet snel daarna en bestaat uit bedrijven, particulieren, sympathisanten en geïnteresseerden bij wie je met Arnhems Hert kunt betalen. De enige euro-opbrengsten die het initiatief maakt, zijn voor de lidmaatschap van de community Arnhems Hert. Voor particulieren kost dat 15 euro per kalenderjaar. Bedrijven en instellingen betalen per kalenderjaar meer, afhankelijk van hun grootte. In 2023 krijgen zij daarvoor 10 Arnhems Hert op hun Arnhems Hert rekening teruggestort. Kun je daarmee meteen dat broodje kopen!

Elke vrijdag komen Houwke en Tjwan bij elkaar om de stand van zaken te bekijken. Mochten ze er met zijn tweeën niet uitkomen, dan hebben ze een zelf opgebouwde gemeenschap achter zich waar ze op terug kunnen vallen. Handig: die diensten worden ook uitbetaald in de lokale munteenheid. Op deze manier zijn onder andere de website en het logo tot stand gekomen. 

Binnen en buiten Arnhem 

Arnhems Hert is onderdeel van Infinite Inspiration. Leden van deze sociale coöperatie nemen opdrachten aan waar zijn maatschappelijke meerwaarde in zien. Ongeveer 10% van de opbrengsten worden in maatschappelijke initiatieven geïnvesteerd, waaronder dus ook Arnhems Hert, al is dat maar tijdelijk; eenmaal doorgegroeid willen Houwke en Tjwan Arnhems Hert verder laten gaan als zelfstandige coöperatie. 

Verder heeft Arnhems Hert een samenwerkingsverband met andere lokale communities via Circuit Nederland en leden van het landelijke duurzame handelsnetwerk United Economy. Specifiek in Arnhem zijn de mannen van Arnhems Hert altijd in voor ondernemers die zijn aangesloten bij Dit is pas Arnhem, een cadeaukaart van en voor Arnhemmers.    

Sneeuwbaleffect   

Houwke en Tjwan werken hard om de munt meer onder de aandacht te brengen zodat de community van gelijkgestemden groeit. Gelukkig gaat dat hen goed af. Hoewel er een nieuwsbrief rond gaat en het laatste nieuws op Facebook, Instagram en de website te vinden is, is het enthousiasme van bedrijven en particulieren minstens zo aanstekelijk. Het is een sneeuwbaleffect: wie het nut van een lokale munt inziet, wil er automatisch meer van weten en meedoen. 

Niet alleen van mensen in het bedrijfsleven kan Arnhems Hert steun verwachten. Ook gemeenteraadsleden zijn te spreken over deze alternatieve economie. Een enthousiaste aanhang is prettig, maar dat de mensen van hogerop interesse tonen, betekent dat er ruimte is voor verandering of uitbreiding op grotere schaal (maar nog altijd binnen Arnhem). ‘Wij hebben een lange adem, maar willen graag resultaat zien. Voor onszelf, maar vooral voor de toekomst van onze planeet,’ beamen Houwke en Tjwan.


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven