‘Op een goed fundament kun je keuzes maken’

Op 11 februari organiseerde jongerenorganisatie MDT026 in de grote zaal van poppodium Willemeen DressXL Arnhem, een pop-up kledingmarkt waar jongeren die het niet zo breed hebben gratis een nieuwe garderobe kunnen scoren. Bomvolle kledingrekken, brede grijnzen, genoeg broodjes om heel Arnhem te voorzien van volle buiken: het leek wel feest! En dat was ook precies de bedoeling, aldus jongerenwerker Anne-Roos van Dam, een van de organisatoren van het kledingfestijn.

Een paar dagen voor DressXL Arnhem zijn jongerencoach Anne-Roos van Dam, haar collega Filimon Habtu en hun stagiaire Guusje nog druk bezig met de voorbereidingen. Kleding ontvangen, uitpakken en sorteren is bijvoorbeeld wel een dingetje. Het kantoor van MDT026 puilt uit van de gedoneerde jurken, jassen en tassen. De mensen zijn gul geweest en de spullen stromen binnen. “Zie je die dikke pattas?” Glunderend wijst Anne-Roos naar een stapel kleurrijke sneakers. “Die heeft Adje van het Padje (red. Arnhemse rapper) gebracht.” Met een knipoog: “Die heeft natuurlijk een heleboel coole rapvrienden en die hebben allemaal gedoneerd.”

MDT

DressXL Arnhem is een initiatief voor en door jongeren. De organiserende jongvolwassenen zijn aangesloten bij MDT026, een project dat is opgezet door de gemeente Arnhem. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd. Een half jaar lang kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk project en tegelijkertijd ontdekken ze waar ze goed in zijn. In het hele land zijn MDT’s te vinden, in allerlei soorten en maten. Met MDT026 biedt Arnhem een intensief programma waar jonge Arnhemmers aan de slag gaan als jongerenconsultant. Drie dagen in de week volgen ze workshops en trainingen – zoals deep democracy, kickboksen of coderen – mogen ze aan de slag met een actueel vraagstuk – zoals eenzaamheid of depressie – en zetten ze projecten op om andere jongeren te helpen. DressXL Arnhem bijvoorbeeld.

Veilige grond

De deelnemers worden in hun traject begeleid door jongerencoaches. Anne-Roos: “Het is een heel divers gezelschap dat bij ons komt, mensen met een tussenjaar, nieuwkomers, daklozen, jongeren die worstelen met schulden of een drugsverslaving hadden. De meesten gaan niet naar school of hebben geen werk, maar sommigen ook wel. Ze hebben vaak veel meegemaakt. Onze doelstelling is niet dat ze na een half jaar een baan hebben. Het gaat dieper. We willen de veilige, vruchtbare grond zijn waarop ze kunnen bouwen. Op een goed fundament kun je keuzes maken. Daar heb je op de lange termijn ook wat aan.” Guusje valt haar bij. “Ze hebben iemand nodig die vertrouwen in ze heeft. Een duwtje in de rug. Wij leggen de lat niet torenhoog. Voor de een is het in het begin al heel wat om een half uurtje aanwezig te zijn op een dag, de ander gaat meteen aan de slag. De lat ligt bij iedereen anders.” Anne-Roos: “Als je oprecht naar mensen luistert, dan vertellen ze zelf wel wat ze nodig hebben.” Filimon: “Jongeren moeten bij ons niks, ze mogen. Dat is een groot verschil. We willen ze zelfvertrouwen geven en ze de goede richting laten zien. Dat doen we door naast hen te staan in plaats van tegenover hen.” “Daar werken we veel aan, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Pas als iemand zichzelf anders gaat zien, is er een begin van verandering,” besluit Anne-Roos.

Constructief

Eerlijke communicatie, oprechte interesse en het creëren van een veilige omgeving, dat is waar MDT026 voor staat. “Kijk, niet iedereen heeft een papa en mama die een opleiding kunnen betalen, veel jongvolwassenen zijn door de woningcrisis niet gesetteld en als je door de woestijn van Libië bent getrokken om naar Nederland te komen, is de kans groot dat je verschrikkelijke dingen hebt meegemaakt. Als je het zo bekijkt, is karakter en mentaliteit eigenlijk alles wat sommige mensen hebben in het leven,” legt Anne-Roos uit. “We willen jongeren leren hun ervaringen op een constructieve manier om te zetten. Dat kan op allerlei manieren. Soms kan het ontmoeten van iemand uit een andere cultuur al heel veel teweegbrengen. De jongeren onderling zijn een spiegel voor elkaar. Ze leren ook veel van elkaar.”
Een half jaar lang met een vaste groep jezelf ontwikkelen in je eigen tempo, de meeste jongeren gedijen er goed bij. Behalve het leren van nieuwe skills en het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, bouwen ze een netwerk op en smeden ze hechte vriendschappen. “Er zijn nog geen baby’s uit voortgekomen,” lacht Anne-Roos, “maar mensen vinden elkaar wel. Ook nadat het traject is afgelopen.” Filimon: “We laten ze na zes maanden ook niet gewoon gaan. We kijken samen naar wat de volgende stap is.”

Samenwerken

Samenwerken, het is een van de toverwoorden van MDT026. Dat zie je ook aan DressXL Arnhem. Guusje: “Iedereen heeft een taak. En het is zo mooi om te zien dat de jongeren hun eigen netwerk ook aanspreken. De een heeft een moeder met een lamineerapparaat waar de wegwijzers mee gemaakt kunnen worden, de ander neemt broodjes mee van het werk. Als je die netwerken bundelt, komen er zulke mooie oplossingen!”
De kledinginzameling is bedoeld voor iedereen die het kan gebruiken. Of dat zo is, beoordelen de bezoekers zelf. Er is geen inkomenscheck. “Veel jongeren moeten met de hand op de knip leven”, vertelt Anne-Roos. “Ze vallen precies tussen wal en schip. Daar willen we wat aan doen. Het is leuk en helend om elkaar te helpen. Een stukje vreugde brengen, dat is zo belangrijk voor je gezondheid. We maken er gewoon een feestje van!
En het is leuk om te geven. Je krijgt er een goed gevoel van. Het is eigenlijk precies wat MDT026 is: dat je er voor elkaar bent en elkaar helpt.”

DressXL Arnhem was een groot succes. Het was de tweede, maar zeker niet de laatste editie. Meer informatie: https://facebook.com/MDTARNHEM/

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven