Repairplek De Bakermat: van keukentafel naar kerk

Arnhem telt steeds meer repaircafés. Bij de Repairplek in Wijkcentrum De Bakermat in het Burgemeesterkwartier worden de handen al heel wat jaartjes uit de mouwen gestoken. Initiatiefnemer Sebastiaan van Sandijk vertelt wat er nodig is om een repaircafé op te zetten.

Wie de voormalige Diaconessenkerk aan de G.A. van Nispenstraat binnenstapt en de borden volgt naar het zaaltje waar de Repairplek huist, vindt een indrukwekkend tafereel. Vijf tafels en evenzoveel reparateurs, een heuse gastvrouw én een wachtruimte waar een afwisselend gezelschap met elkaar keuvelt onder het genot van warme koffie: deze Repairplek blijkt een geoliede machine! Dat was niet altijd zo, aldus initiator Sebastiaan van Sandijk. “We waren heel lang tamelijk ongeorganiseerd. In het begin hadden we niet eens een vaste plek. We zijn begonnen aan de keukentafel. Steeds bij iemand anders, heel laagdrempelig.

Hoofdkwartier

In 2016, toen er in de hele buurt geen tafel meer te vinden was die groot genoeg was om alle enthousiaste buurtgenoten omheen te zetten, kwam de Diaconessenkerk om de hoek kijken. De Repairplek kreeg eens per maand een ruimte ter beschikking en omdat ontmoeting een van de kernactiviteiten van de kerk was, hoefde er geen huur betaald te worden. Diezelfde gunstige afspraak geldt ook nu Wijkcentrum De Bakermat het gebouw als hoofdkwartier heeft.

Samenwerken

Ondanks dat de Repairplek (nog) geen vaste dag in de programmering van De Bakermat heeft, weten buurtbewoners het sympathieke initiatief uitstekend te vinden. Volgens gastvrouw Willemien Zwaan zijn er maandelijks ruim dertig bezoekers. Iedereen die met een kaduuk voorwerp De Bakermat binnen wandelt, komt eerst bij haar terecht. Willemien doet de ontvangst, stelt een reparatiebon op en gaat op zoek naar een bijpassende reparateur. “Het gaat om het samen doen,” vertelt ze. “Samen kijken en overleggen we of iemand het kan maken.” Dat vindt ook Sebastiaan. Van huis uit is hij geen techneut, maar hij houdt erg van puzzelen. “Ik heb lol in repareren en ik leer veel. Als je samenwerkt, kom je verder. Er zijn hier reparateurs die hun leven lang ervaring hebben. Ook voor bezoekers is het leuk om mee te werken aan de puzzel. We zijn geen inleverpunt. We gaan samen met iemand zitten en doen het met en voor de eigenaar.

Verhalen

Klokken, fietsen, platenspelers, een keur aan spullen wordt ingebracht. “Zelfs een keer een antieke houten ladder.” Mooi zijn de succesverhalen. “We hebben weleens iets wat van een plastic pistool af was gebroken zitten reconstrueren met z’n allen of een nieuwe tv die door de fabrikant was opgegeven aan de praat gekregen. Dat is wel erg leuk,” vindt Sebastiaan.
Veel kan gemaakt worden, maar niet alles. “Soms is het te veel werk, kan een onderdeel nergens meer besteld worden of moet er echt een professional naar kijken, maar in de meeste gevallen kunnen we goed diagnosticeren wat er aan de hand is. Dat is het leuke: óók als mensen niet met een gerepareerd voorwerp naar huis gaan, zijn ze blij. Los van dat het hier gezellig is, is dat namelijk waarom de meeste mensen komen: ze willen iets niet wegdoen zolang ze niet zeker weten of het nog gerepareerd kan worden.” Ter illustratie vertelt Sebastiaan het verhaal van een man die met een oude Alligator (een combinatie tussen een heggeschaar en een kettingzaag, red.) naar de Repairplek kwam en pas na drie uur weer huiswaarts keerde: nog steeds met een niet-werkend apparaat, maar boordevol bewondering voor de moed, belangeloosheid en creativiteit van de reparateurs. Getuige het briefje dat hij schreef na afloop.

Keukentafelformule

Kortom, repareren is een duurzame, sociale en leerzame aangelegenheid en iedereen wordt er vrolijk van. Genoeg redenen om zelf een repaircafé te beginnen. Moeilijk hoeft dat niet te zijn, weet Sebastiaan. “Met een paar tafels en stoelen en twee of drie reparateurs heb je al een volwaardig repaircafé. Het hoeft niet meteen een vaste vorm te hebben. Je kan het ook een of twee keer doen. De keukentafelformule is een goeie. Het aardige is: thuis hebben de meeste mensen ook nog eens veel meer gereedschap. Wij moeten het allemaal steeds meenemen.”

Voor de datum van de volgende Repairplek, zie: www.wijkcentrumdebakermat.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven