Jan Lareman, Geitenkamp: “Kan het niet rechtsom, dan kan het waarschijnlijk wel linksom.”

Stadskrachtarnhem.nl interviewt Arnhemse initiatiefnemers om te onderzoeken hoe een spontaan idee tot een duurzaam initiatief kan leiden. Deze keer hebben we het genoegen gehad met Jan Lareman (69) kennis te mogen maken.

Jan is woonachtig in de Arnhemse wijk Geitenkamp en in 2004 met pensioen gegaan. In zijn werkzame carrière heeft hij als internationaal expediteur (transportbemiddelaar) gewerkt.

Na zijn pensionering hielp Jan zijn partner in haar drukbezochte tabakszaak die in het centrum van Geitenkamp gevestigd was. In die periode kwamen diverse (oudere) wijkbewoners bij Jan met uiteenlopende vragen en/of problemen. Mensen wisten bijvoorbeeld niet bij wie ze moesten aankloppen in de wijk voor een bepaalde kwestie. Steeds vaker wisten ze Jan te vinden die hen vervolgens met veel plezier verder hielp.

Sinds 2006 maakt Jan jaarlijks ruim 120 kerstpakketten voor de minderbedeelden in Geitenkamp. Hij stopt hierbij een kerstkaartje door de bus van de betreffende wijkbewoners waarop staat vermeld waar en wanneer zij hun gratis kerstpakket kunnen ophalen.

De eerdergenoemde tabakszaak werd in 2012 van de hand gedaan, waardoor Jan de oudere wijkbewoners uit het oog verloor. Hij zag hen vrijwel niet meer verschijnen in de wijk en kwam erachter dat velen binnenshuis verbleven. Deze ouderen bleken in de meeste gevallen een erg klein netwerk te hebben en hier wilde Jan iets in veranderen. Als bestuurslid van de Winkeliersvereniging heeft Jan voor een winkelwijkbus gezorgd. Dankzij deze bus kunnen ouderen en mindervaliden zelfstandig boodschappen doen.

StevigArnhem

Begin 2017 richtte Jan zijn eigen stichting op: StevigArnhem. Stevig staat voor: Stichting Eigen Voorzieningen In Geitenkamp. Jan beoogt de levenskwaliteit en de zelfredzaamheid van zelfstandig wonende ouderen in zijn omgeving (Geitenkamp en Monnikenhuizen) te verbeteren. Dit doet hij door onder andere vaste ontmoetingsdagen te organiseren waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan, samen boodschappen doen en activiteiten in groepsverband ondernemen.

Jan’s streven is om de ouderen in Arnhem dé gelukkigste ouderen van Nederland te maken. Hij wil dit in 2030 bereikt hebben en hij geeft aan dat hij momenteel “aardig op weg” is. Tevens hoopt Jan dat zijn stichting een begrip wordt in de Arnhemse wijken Geitenkamp en Monnikenhuizen. StevigArnhem beschikt momenteel over 6 vrijwilligers. Jan zou graag meer vrijwilligers willen aantrekken.

Jan raadt beginnende initiatiefnemers aan om te onderzoeken welke soortgelijke initiatieven er zijn. “Ontmoet deze initiatiefnemers en spar met hen”, aldus Jan. Tevens ziet Jan ‘doorzettingsvermogen’ als een zeer belangrijk onderdeel van het opzetten van een initiatief. “Als je eenmaal een initiatief gekozen hebt, dan moet je – ondanks alle tegenslagen – gewoon door blijven gaan. Kan het niet rechtsom, dan kan het waarschijnlijk wel linksom.”

Meer tips van Jan

Wijk leren kennen

Door de vele contacten met de bewoners, kwam Jan veel te weten over Geitenkamp. Bovendien zat hij in het bestuur van zowel de winkeliersvereniging  als De Rommelkist (een speeltuin) én nam hij deel aan het wijkplatform.

ACTIEF BESTUUR

Door haar anbi-status is StevigArnhem verplicht om meerdere bestuursleden te hebben. Het bestuur bestaat daarom uit Jan en twee anderen. Laatstgenoemden spelen alleen een rol op papier; in de praktijk houden zij zich niet actief bezig met de stichting. Als Jan het initiatief opnieuw zou kunnen opzetten dan zou hij beginnen met een actief bestuur. Als reden voert hij aan dat hij dan meer zou kunnen sparren met de andere bestuursleden. Nu moet Jan alles zelf doen en dat is soms weleens lastig.

PROMOTIE

StevigArnhem wordt onder de aandacht gebracht door o.a. mond-tot-mond-reclame, oproepen in de wijkkrant, veel en goed netwerken en door simpelweg bij mensen aan te bellen. Bovendien staan er drie informatieborden in Monnikenhuizen en Geitenkamp waarop alle wijkactiviteiten vermeld staan.

NAW-gegevens

De wijkagenten en opbouwwerkers hebben Jan geholpen om aan de NAW-gegevens van zijn doelgroep te komen. Bovendien heeft Jan door al zijn werkzaamheden binnen de wijk een groot netwerk opgebouwd

Doelgroep

Jan richt zich uitsluitend op ouderen, omdat hij van mening is dat deze groep mensen veelal vergeten wordt en mede hierdoor vereenzaamt.

Informatie verzamelen

Jan’s voornaamste manier om aan relevante informatie te komen voor zijn stichting is door aandachtig te luisteren en goed te kijken naar alles wat er om hem heen gebeurt.  Hij heeft veel zelf uitgeprobeerd en uitgezocht. “Ogen en oren goed openzetten” is hierin zijn motto. Daarnaast heeft hij informatie weten te vergaren via het team leefomgeving.

Financiering

Voor de financiering van alle activeiten van Stevig Arnhem vraagt Jan geld aan bij de gemeente, de provincie en bij diverse andere instanties: Het Nationaal Ouderenfonds, de vereniging ANBO, de Riki Stichting, stichting ERBIJ en ZonMw.

Stichting

Eén van de redenen voor Jan om Stevig Arnhem op te richten, was het feit dat hij als particulier minder serieus werd genomen door andere partijen waar hij graag mee wilde samenwerken. Veel instanties kennen bovendien geen subsidies toe aan particulieren, maar richtten zich daarentegen uitsluitend op organisaties.

6 gedachten over “Jan Lareman, Geitenkamp: “Kan het niet rechtsom, dan kan het waarschijnlijk wel linksom.””

  1. Voor een paar euro brengen alle supermarkten alle boodschappen thuis.
    Op internet bij de supermarkt van keuze boodschappen lijst invullen flessen en retour flessen niet meer te sjouwen.

    1. Het gaat om elkaar te ontmoeten, sociaal netwerk te behouden of te versterken. Boodschappen thuis laten brengen, houdt de ouder geïsoleerd in huis.

    2. Hoi Sniphaas, ben het met je eens, dat je heel gemakkelijk boodschappen via internet of zo bestellen kan, echter voor de doelgroep waarvoor wij het doen is het heel belangrijk om mensen (senioren( uit hun eenzaamheid halen.
      Mocht jij je geroepen voelen wij kunnen altijd vrijwilligers gebruiken.

  2. Jan, super goed bezig. We kennen elkaar van de tijd dat ik me inzette voor de ouderen van Monnikenhuizen. Boekje Monnikenhuizen 60jaar.

    1. Fred, Natuurlijk ben ik je niet vergeten…En inderdaad het gaat erom dat de senioren niet vast in hun vertrouwde huis blijven maar middels het samen boodschappen doen ontmoeten ze anderen, meestal gaan ze na het boodschappen doen nog even een kopje koffie of thee met elkaar drinken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven