Tuinieren, oogsten en verbinden

Reinda tuiniert in de buurttuin in Presikhaaf. Een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten
Reinda tuiniert samen met Ed en Hans. Cor ontbreekt en meer tuinmensen zijn welkom! groengroep@deoosthof.com (Foto: Zefanja Hoogers)

Op het terrein bij Stichting Bewonersbedrijf De Oosthof in de wijk Presikhaaf is in 2015 een buurttuin aangelegd door een enthousiaste groep buurtbewoners. Het idee was toen een open tuin, waar iedereen in de buurt eetbaars en moois uit kon mee nemen. We ontmoeten Reinda Brouwer die er sinds drie jaar actief is als tuinvrouw.

Eten uit de tuin

Afgelopen zomer was Reinda vrijwilliger tijdens de zomeractiviteiten in de wijk, die door gezamenlijke partners waren neergezet voor de jeugd tijdens deze coronacrisis. VitaKids was namelijk voor een kookworkshop neergestreken bij De Oosthof. Kinderen maakten hapjes van zelf geoogste producten uit de tuin, zoals kruiden, bietjes, courgettes en aardappelen. Het enthousiasme van Reinda spatte er vanaf om kinderen zich bewust te laten worden van waar een maaltijd nou eigenlijk vandaan komt.

Reinda vertelt dat de ambitie bij het aanleggen van de tuin om iedereen vrij te laten plukken en oogsten, helaas niet helemaal haalbaar was. ‘Daarom is het accent iets anders geworden de laatste jaren. Dat ligt nu meer op beleving , ontmoeting en verbinding, en minder op productietuin.’

Ondertussen is Reinda naast tuinvrouw ook gastvrouw geworden bij De Oosthof. Vlak na de lockdown waren er in De Oosthof wijkmaaltijden die Vitanos in de Arnhemse wijken organiseert, gezond eten in combinatie met het verrijken van het sociale netwerk (Vitanos, red), waar zij gastvrouw was.

‘Dat waren prachtige zaterdagen, waar zichtbaar werd hoe samen eten kan verbinden, zeker na de lockdown waar veel mensen maar in eenzaamheid thuis zaten. Voor de allerlaatste maaltijd bedachten we ook te laten koken met producten uit de tuin en aten we bijvoorbeeld een eigen bietensalade. Dat we dat tijdens de zomervakantie ook tijdens de workshops met VitaKids deden (onderdeel van Vitanos, red.), was het kersje op de taart!’ vertelt zij wederom enthousiast.

Verbinden

Reinda struinde als kind al door de natuur, kreeg groene vingers, werd onderwijzeres en weer later schrijfdocent. Al deze dingen komen met dit soort activiteiten voor haar nu samen in de buurttuin bij De Oosthof. Zo ging de Groengroep al eerder aan de gang om in samenwerking met derden een akker aan te leggen met oude koren rassen, om met dit ecologische systeem aan de jeugd de relatie tussen natuur en brood te kunnen laten zien.

Het IVN en het Openluchtmuseum leverden het graan. ‘De workshop afgelopen zomervakantie was een enorme boost voor mij en voor de tuin. Kijk, deze tuin is een groene oase gelegen tussen peuterspeelzalen, basisschool en BSO’s. Ik ben overal al langs gegaan om kinderen uit te nodigen langs te komen. De tuin is prachtig om ze al jong in contact te brengen met natuur en daarmee respect voor het leven te krijgen.’

Reina vertelt dat hun contactpersoon bij Natuurcentrum Arnhem een visitekaartje bij zich heeft, waar ‘Want als je je verbonden voelt met de natuur, ontstaat ook de wens haar te behouden’ op staat. ‘Kijk, dat bedoel ik!’  

Over verbinden gesproken: ‘Een voormalig tuinvrouw die ondertussen is overleden, heeft de wens uitgesproken om aan aantal planten uit haar tuin na haar overlijden in De Oosthof tuin te zetten, zodat haar leven door zou gaan. Er zijn nog veel meer voorbeelden van verbinding; de tuin voegt duidelijk iets toe.’ Reinda gaat dat heel graag aan de volgende generatie laten zien.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven