‘We doen dit niet om de wereld te redden, die redt zichzelf wel. We doen dit om onszelf te redden’

Het is de hoogste tijd om de biodiversiteit op de kaart te zetten, vond de gemeente, maar hoe? Nou, zei Studio Lakmoes, wij hebben wel een plannetje: kijk, dit is Andere Arnhemmers! Of, beter gezegd, dit zijn Andere Arnhemmers. Want of het nou vlinders of vleermuizen, schimmels of slechtvalken zijn, feit is dat onze stad door veel meer leven wordt bevolkt dan alleen wijzelf. Het project Andere Arnhemmers stelt ze aan ons voor. Aangenaam!

Studio Lakmoes is een communicatiebureau dat bestaat uit Marjolein Pijnappels en Barbara Wagensveld. Van oorsprong zijn de twee biologen. “We hebben allebei als wetenschapper gewerkt,” vertelt Barbara. “En het leukst daarvan vonden we het overbrengen van de bevindingen die we deden tijdens ons onderzoek. Zó leuk dat we dat ook voor anderen zijn gaan doen. Met Studio Lakmoes vertellen we die verhalen. Omdat dat wel altijd verhalen van anderen zijn, misten we dat van onszelf een beetje. We besloten ernaar op zoek te gaan. Voor Andere Arnhemmers keerden we terug naar onze eerste liefde, de biologie.”

Bewustwording

Het project Andere Arnhemmers gaat voornamelijk over bewustwording. “De mens heeft de natuur buiten zichzelf geplaatst,” legt Barbara uit. “Dat verhaal willen wij veranderen, want als bioloog weet je: alles is onderdeel van hetzelfde systeem. Wij ook. Je kunt het niet los van elkaar zien. Als je ziet dat je onderdeel bent van de natuur en andersom, dan maak je andere keuzes. Wanneer je jezelf op gelijke voet zet met alles om je heen, verandert je denken.”

Biodiversiteit

Andere Arnhemmers begon als een persoonlijk initiatief, maar is inmiddels opgepikt door de gemeente en Groen Arnhem. Doel is het vergroten van de biodiversiteit in de stad. Dat doet Andere Arnhemmers niet door bloemenzaadjes uit te delen of tegels te wippen, maar door bewoners te laten zien hoe belangrijk biodiversiteit is. “We willen laten zien waaróm we die bij moeten redden. Elk stuk fruit is ooit bestoven door een insect. Zonder hen is het er gewoon niet. Dit verhaal is niet van ons. Het is van iedereen. We doen dit niet om de wereld te redden, die redt zichzelf wel. We doen dit om onszelf te redden.”

In het zonnetje

Dit jaar zetten Barbara en Marjolein daarom zeven Andere Arnhemmers in het zonnetje: de bij, de egel, de slechtvalk, de paardenbloem, de rodekoolzwam, de vleermuis en de sleedoornpage. Bovendien is er een groene kaart in de maak waar groene gemeente- en bewonersinitiatieven op staan en waarop bijvoorbeeld ook alle egelsnelwegen en slechtvalkkasten te vinden zijn.
En dan is er nog een kerstcadeau. In december geeft Andere Arnhemmers een gratis boekje uit, een kerstverhaal voor onder de boom. De man die bomen plantte, is de titel. “Soms kom je van die verhalen tegen die verteld móeten worden en dit is er zo een. Het is geschreven door Jean Giono en het gaat over een man die zijn leven lang eikeltjes plant. Zo veel dat er langzaam een bos ontstaat. En wat nou zo leuk is: wij hebben onze eigen Arnhemse man die bomen plant!”

De man die bomen plant

Oud politiecommissaris Kees Kant kweekte op zijn balkon 45 walnotenboompjes op uit walnoten die hij verzamelde van de 135 jaar oude zwarte walnoot die tegenover de Mediamarkt staat. Hij bood ze aan aan de gemeente. Die gaat de boompjes in het voorjaar planten. “Het verhaal van Kees en de bomen gaat over wat je zelf kunt doen. Niet alleen voor de biodiversiteit. Het hangt allemaal met elkaar samen, de wateroverlast, de hittestress. Wat hebben we nou eigenlijk nodig aan steen? Soms hoef je er alleen iets voor te laten. Wip een tegel en de plantjes komen vanzelf. Het is jouw leefomgeving waar je voor werkt.”

Gesprek

De natuur en de rol van de mens daarin, volgens Barbara is dat waar het gesprek over zou moeten gaan. “Het is eigenlijk heel gek dat wij, als mensen, bepalen over wie er in de stad of in dit land mag wonen. Bij De Grote Schijn hoorde ik in een discussie iemand zeggen: ‘Ja maar, hier hebben de Andere Arnhemmers last van.’ Daar was ik heel gelukkig mee. Als Andere Arnhemmers écht een plek krijgen in het debat, dan kan er daadwerkelijk iets veranderen.”

www.studiolakmoes.nl

www.groenarnhem.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top