Vrijwilligers en Activerend Werk – Praktische Vrijwilligers Gids

Heb je moeite met het vinden van vrijwilligers voor jouw initiatief?

Denk dan ook eens aan Activerend Werk.

Heb jij er weleens aan gedacht om met jouw initiatief Activerend Werkplekken aan te bieden? Door dit te doen, draag je onder andere bij aan de ontwikkeling van Arnhemmers die extra ondersteuning nodig hebben op de werkvloer. Jij hebt op deze manier meer mankracht om jouw initiatief uit te breiden en gelijktijdig breng je gemotiveerde inwoners verder op weg naar werk.

“Jij hebt op deze manier meer mankracht om jouw initiatief uit te breiden en gelijktijdig breng je gemotiveerde inwoners verder op weg naar werk.”

Wat is Activerend Werk precies?

Activerend Werk is een voorziening die mogelijk is vanuit de WMO. Het is bedoeld voor mensen tussen de 16 en 67 jaar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die graag iets willen doen. Deze mensen zouden een bijdrage willen leveren, maar kunnen dit alleen door hierbij ondersteund te worden. In tegenstelling tot vrijwilligerswerk is er dus begeleiding nodig op een werkplek. Op arnhem.activerendwerk.nl kunnen plekken worden aangeboden en gevonden. In 2018 hebben 1.100 Arnhemmers gebruik gemaakt van Activerend Werk.

Voorwaarden

Jouw initiatief moet aan diverse voorwaarden voldoen om aanbieder te kunnen worden. Wil je weten welke voorwaarden? Centrum Activerend Werk helpt je hier graag verder mee. Centrum Activerend Werk is een ‘kennisteam’ dat je allerhande informatie en advies kan geven op dit gebied. Het is raadzaam om allereerst contact met hen op te nemen; zij kunnen jou namelijk advies op maat geven. Vervolgens kan je op de website van Activerend Werk onder tabblad ‘Werkgevers’ een link vinden naar het gehele stappenplan. Belangrijk hierbij is dat je een rechtspersoon bent die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

“Het is raadzaam om contact op te nemen met het Centrum Activerend Werk, zij kunnen jou advies op maat geven.”

Duur van een traject

Activerend Werk heeft twee soorten arrangementen: één is gericht op ontwikkeling en de ander op stabiliteit. De volgende vraag is bepalend voor de uiteindelijke duur van een traject: hoeveel en welke ondersteuning heeft iemand precies nodig?

Aan ontwikkelingsarrangementen hangt altijd een bepaald doel vast: iemand een trede verder brengen op onderstaande participatieladder. Met dit arrangement ontvang jij als initiatiefnemer meer vergoeding, aangezien er meer ondersteuning nodig is. Er is een tijdsbestek van een halfjaar waarin iemand kan doorgroeien van bijvoorbeeld trede 2 naar trede 3. Deze periode kan eenmaal verlengd worden met 6 maanden.

Bron: www.activerendwerk.nl

Het stabiliteitsarrangement kan ingezet worden als een inwoner op het maximum van zijn/haar vermogen deelneemt aan de maatschappij. Iemand kan ‘stabiel op trede 3’ of ‘stabiel op trede 4’ staan. Bij dit arrangement gaat het om het behouden of versterken van de mate van participeren. Het aantal uur en de duur is maatwerk.

Wie betaalt wat?

Besluit je activerend-werk-plekken te gaan aanbieden, dan krijg je een vergoeding vanuit de gemeente voor de tijd die je kwijt bent aan de ondersteuning van je arbeidskrachten. Dit geld is ‘zorggeld’ en is niet bedoeld voor de financiering van het initiatief zelf. Er wordt niet betaald voor de huisvesting; deze dient al aanwezig te zijn. Jij moet als initiatiefnemer een verzekering afsluiten voor als er iets gebeurt op de werkvloer. Als iemand ergens in de tuin werkt en hij of zij moet hiervoor laarzen aan, dan ben jij verantwoordelijk voor de aanschaf van deze benodigdheden.

afbeelding vrijwilligers

Activerend werk kan een aanvulling zijn op jouw initiatief. Wil je meer weten? Kijk dan op arnhem.activerendwerk.nl of neem contact op met iemand van het Centrum Activerend Werk.

Werken met vrijwilligers

Meer weten over het werken met vrijwilligers? Misschien heb je iets aan onze praktische gids voor het werken met vrijwilligers! Daarnaast hebben we een aparte categorie voor alle artikelen die te maken hebben met vrijwilligers. 😉

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door de input van Imka Broekhuijsen; bestuursadviseur voor de gemeente Arnhem en coördinator van het Centrum Activerend Werk.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven