Zwerfafval Opruimen in Arnhem

Zwerfvuil is een vervelend probleem waar we allemaal wel eens mee in aanraking komen. Niet alleen is het een doorn in het oog wanneer er een lege Snickers verpakking op het gazon ligt, het is ook nog eens schadelijk voor het milieu, voor andere mensen, kinderen, en dieren. Zwerfafval opruimen is een belangrijk onderdeel van het zorgen voor onze natuur.

Kom je vaak bij jou in de straat of buurt zwerfvuil tegen? Of ruim je al regelmatig met anderen zwerfvuil op? Dan hebben wij nog wat goede tips!

In dit artikel hebben we het over veilig zwerfafval opruimen, zwerfafval melden bij de gemeente, een zwerfafvalvrijwilliger worden, en hoe je zelf een stukje Arnhem kunt adopteren.

Veiligheid Voorop!

Zeker nu is het belangrijk dat zwerfafval opruimen veilig gebeurt. Het is haast onmogelijk om na te gaan waar het afval vandaan komt en allemaal mee in aanraking is geweest!

Daarom zijn op de website van het NVRD samen met het RIVM de volgende richtlijnen opgesteld d.d. 25 maart 2020:

[Het is verstandig] om zwerfafval niet met blote hand op te ruimen. Handschoenen en grijpers kunnen het opruimen een stuk makkelijker en veiliger maken!

1. Ga alleen of met je gezin op pad.
2. Raak geen zwerfafval aan zonder handschoen (van latex of rubber) en/of grijper. Gooi je handschoenen na gebruik weg.
3. Gooi het zwerfafval direct weg in een afvalbak.
4. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
5. Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.

Verder zijn ook de algemene regels van 1,5 meter afstand houden, handen wassen, thuisblijven als er ziekteverschijnselen in het gezin zijn, en hoesten/niezen in je elleboog aangeraden.
hoe kan ik helpen zwerfvuil opruimen in mijn wijk?
Foto door Lucas van Oort via Unsplash

ZWERFAFVAL MELDEN

Als er ergens in de wijk veel zwerfvuil ligt, kun je hiervan een melding maken bij de gemeente. Dat gaat via de website Fixi, een site die speciaal bedoeld is voor het doorgeven van meldingen met betrekking tot de openbare ruimte binnen Arnhem.

Het kan ook via de Fixi app, net wat makkelijker voor jou werkt! Deze is verkrijgbaar in de Appstore en Google Playstore:

Download voor Apple
Download voor Android

Op de website of app geef je aan over welke locatie het gaat en wat er precies aan de hand is. Vervolgens word je op de hoogte gehouden van de stand van zaken; of de gemeente ermee aan de slag gaat, en, mocht dat niet het geval zijn, wie er anders verantwoordelijk voor is.

Je kunt op de Fixi kaart zien waar er meldingen zijn gedaan, en je kan er ook makkelijk bijhouden of deze al in behandeling zijn door welke kleur de melding heeft.

Rood is een melding, geel is in behandeling, en groen is afgehandeld. Af en toe is er ook een donker grijze marker aanwezig: in dat geval is de melding afgewezen, bijvoorbeeld omdat het niet over een stukje openbare ruimte gaat.

Om een melding te maken moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Fixi pagina om bij het meldingsformulier te komen.
  • Geef daar je naam, de locatie van de melding, en een (korte) omschrijving van de melding op.
    • Let op! Zorg dat je geen persoonlijke informatie plaatst in de omschrijving van je melding! Deze wordt namelijk openbaar gemaakt op de website.
    • Mocht je je hele melding anoniem willen houden, dan kan dat ook. Zorg dan dat het blauwe vinkje bij ‘Deel bovenstaande gegevens op de openbare kaart‘ uit staat.

In de afbeeldingen hieronder hebben we de verplichte vakken met rood omlijnd. De rest van de vakken kun je ook invullen, maar dat hoéft niet.

WORD ZWERFAFVALVRIJWILLIGER!

Wil je liever zelf de handen uit de mouwen steken en beginnen met zwerfafval opruimen? Dan kun je je aanmelden bij de gemeente als zwerfafvalvrijwilliger!

Wat doe je als zwerfafvalvrijwilliger?

  • Je kiest een stukje Arnhem om schoon te houden.
  • In dat gebied ruim jij zwerfafval op, bijvoorbeeld met een afvalgrijper en werkhandschoenen.
  • Je bepaalt zelf waar, wanneer, hoe vaak en hoe lang je zwerfafval opruimt.

Wie kan zwerfafvalvrijwilliger worden?

Alle inwoners van Arnhem kunnen zich aanmelden om zwerfafvalvrijwilliger te worden.

Hoe kun je je inschrijven als zwerfafvalvrijwilliger?

Om je aan te melden als zwerfafvalvrijwilliger moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Fixi pagina om bij het meldingsformulier te komen.
  • Geef daar je naam, je e-mailadres, en de locatie van het gebied waar je zwerfafval gaat opruimen op.
    • Dit kun je ook doen om een afvalbak te adopteren. In dat geval vermeld je de locatie van de afvalbak.
    • Je e-mailadres is belangrijk omdat je daarop een bevestiging van de gemeente ontvangt.
  • Zet in de omschrijving van de melding dat je je wilt melden als zwerfafvalvrijwilliger.
    • Let op! Zorg dat je geen persoonlijke informatie plaatst in de omschrijving van je melding! Deze wordt namelijk openbaar gemaakt op de website.

Wat kan de gemeente hierbij voor jou betekenen?

Nadat je de melding hebt gedaan via Fixi ontvang je een bevestiging van de gemeente. Wanneer je met deze bevestiging langs een van de boerderijwinkels van Natuurcentrum Arnhem gaat, kun je een gratis zwerfafvalpas, afvalgrijper, ring en afvalzakken ophalen.

Door de zwerfafvalpas te laten zien bij de boerderijwinkels kun je gratis spullen ophalen voor het opruimen. Ook kun je op die manier vervanging krijgen voor kapotte spullen. Mocht je deze spullen niet meer gebruiken of nodig hebben? Dan kun je ze ook weer inleveren bij de boerderijwinkels.

Voor locaties en openingstijden kun je hier kijken op de website van Natuurcentrum Arnhem.

twee duimen omhoog voor het opruimen van zwerfafval
Foto door Anton via Unsplash

ADOPTEER EEN STUKJE ARNHEM

Naast dat je via de gemeente een boel kunt regelen, zijn er ook andere organisaties die kunnen helpen in de strijd tegen zwerfafval. Zo kun je bijvoorbeeld via de website van nederlandschoon.nl zelfs een stukje Arnhem adopteren om schoon te houden, of samen met vrienden een opruimdag organiseren!

Als je al een zwerfafvalvrijwilliger bent (of er eentje wilt worden), kun je dit natuurlijk mooi combineren door op de schoonkaart jouw schoongebied aan te geven!

Benieuwd naar wat er verder mogelijk is via nederlandschoon.nl? Meer weten over je eigen stukje Arnhem adopteren? In dit artikel vind je informatie over hoe jij een supporter van schoon kunt worden!

het schoongebied van Jelmer

Op de website van supportervanschoon.nl zijn verschillende producten te koop zoals grijpers, vuilniszakken, veger en blik, en zelfs hele basis pakketten! Maar ook dingen als een afvalbak of peukenpaal kun je daar aanschaffen. Wie weet een goede aanwinst voor jouw buurt? 😉

TOT SLOT: NOG WAT HANDIGE TIPS

Men zegt altijd dat verandering bij jezelf begint, en hoewel je er niet in een klap de wereld mee verandert hebben we wat tips op een rijtje gezet!

  1. Ruim je eigen afval op. Daarmee bedoelen we ook gebruikte sigarettenfilters!
  2. Probeer het afval dat je zelf maakt zo veel mogelijk te beperken! Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare tassen tijdens het boodschappen doen.
  3. Gebruik je een eenmalig mondkapje? Zorg dan dat deze bij het restafval terecht komt en niet per ongeluk uit je zak valt!
  4. Zit de ondergrondse container vol? Zet dan je eigen afvalzak er niet naast. Het is vervelend om ermee terug naar huis te lopen, maar het is nog vervelender wanneer jouw afval door de straat waait!

Meer lezen over initiatieven voor jouw buurt?

Wil je meer lezen over handige initiatieven en oplossingen die ook in jouw buurt van pas kunnen komen? Klik hier om meer artikelen te lezen in de categorie mijn buurt!

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Foto door Jonathan Gonzalez via Unsplash

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven