Buurtfabriek – met Burgerkrachtsubsidie activiteiten ontplooien

Foto © Zefanja Hoogers | De gezellige ontmoetingsruimte in de Buurtfabriek

Op Alteveer/Cranevelt is een jaar geleden de Buurtfabriek geopend. De wijk had al langer behoefte aan een ontmoetingsplek, wat tevens als speerpunt terugkwam in het wijkplan. De Wijkraad, de stichting die inwoners vertegenwoordigt in hun contact naar de gemeente, pakte dit idee op en samen met Team Leefomgeving is er anderhalf jaar over gepraat en mee gezocht naar een fysieke locatie. Toen kwam een voormalige kinderopvang aan de Peter van Anrooylaan in het vizier.

ABCD

Bewoners dachten uiteraard mee over hun behoeftes en wensen voor een toekomstige ontmoetingsplek. In het voorjaar van 2019 kregen ze de sleutel van het pand en gingen met verenigde lokale krachten aan het werk om de Buurfabriek een prettige plek te laten zijn.

De kerngroep van de Buurtfabriek streeft de ABCD-methode na – Asset Based Community Development. ABCD wil alle buurtbewoners te betrekken, ongeacht leeftijd of herkomst. Dat betekent dat alle initiatieven en activiteiten die in de Buurtfabriek plaats vinden van onderaf ontstaan en de initiatiefnemers ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Ondertussen word de kerngroep geholpen door Praktische Zaken in Arnhem om mee te denken over o.a. de administratieve inrichting van het initiatief.

Burgerkrachtsubsidie

Imke Bardoel werd gevraagd vanuit haar werk, destijds bij de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, mee te denken over de totstandkoming van de ontmoetingsplek. Maar omdat Imke in de wijk woont, deed ze dit met alle plezier op vrijwillige basis. Zij zit ondertussen in de kerngroep van de Buurtfabriek en vanwege haar achtergrond weet ze makkelijk de weg te vinden naar de geldstromen voor buurtinitiatieven.

De Buurtfabriek heeft verschillende subsidies weten aan te boren, om de dingen praktisch van de grond te krijgen. Een deel daarvan komt uit de Burgerkrachtsubsidie van de gemeente Arnhem, aangevraagd om er activiteiten mee te ontplooien. Voor activiteiten zijn ook fysieke investeringen nodig, zoals bijvoorbeeld een keuken voor Buurt aan tafel: een maaltijd-activiteit.

Maar belangrijk is ook de buurtverbinder: voor al die initiatieven die er worden genomen is het van belang een vaste pilaar te hebben. Marion van den Heuvel nam die taak op zich. Op advies van Praktische Zaken in Arnhem werd ze er ZZP-er voor. Ze onderhoudt enkele uren in de week alle contacten, enthousiasmeert, knoopt via haar netwerken ideeën en mogelijkheden aan elkaar, waarmee de Buurtfabriek een sfeervolle plek met bar, keuken, leestafel, moestuin en ruimte voor activiteiten is. Door de coronacrisis zit de Buurtfabriek nu opnieuw in een opstartfase, maar Marion ziet dat het nu wel sneller gaat dan vorig jaar september.

Ideeënmakelaars, Praktische Zaken en Adviesbrigade

De Burgerkrachtsubsidie bestaat sinds 2016. Meer informatie over de Burgerkrachtsubsidie, de voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op de website van de gemeente Arnhem.

Sinds januari 2020 werken de Ideeënmakelaars, Praktische Zaken en de Adviesbrigade in Arnhem samen. Heb jij een vraag of een idee en denk je ook beroep te kunnen doen op de Burgerkracht subsidie? Neem contact op via het gezamenlijke telefoonnummer 026 23 40 111 of via een contactformulier – we denken graag mee en onze diensten zijn kosteloos! 

Wij werken samen met de AdviesBrigade, Ideeënmakelaars Arnhem, en Praktische Zaken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven