Ontmoetplek MOES is geopend!

Op 1 april was het zover. Ondanks de regen, die met bakken de hemel uitkwam, werd de opening van MOES uitbundig gevierd. Initiatiefnemer Marloes Tap straalde als een zonnetje en burgemeester Marcouch plantte ter ere van de nieuwe ontmoetingsplek in het oude portiershuisje aan de Beeldhouwerstraat in Plattenburg een boom. “We hebben allemaal ergens onze wortels. Nieuwsgierig zijn naar de ander en elkaar ontmoeten zijn erg belangrijk voor een mens.”

Ruim tweehonderd mensen zijn deze zaterdagmiddag naar het voormalige portiershuisje van de Enka gekomen. In het cafégedeelte van MOES staan de tafels vol met smakelijke taartjes. Een tweede lokaal aan de achterkant herbergt een stel buurtkinderen dat vol vuur vogelhuisjes aan het verven is. Ertussenin een keukentje waarvandaan koffie en thee geserveerd wordt. Het charmante gebouwtje, dat nogal klein oogt, blijkt ruimer dan gedacht.Ondanks dat is het deels overdekte buitengedeelte hard nodig om alle enthousiastelingen een plek te kunnen geven. Hierbuiten vindt de officiële opening plaats, die kort maar krachtig is.

Nieuw leven

Marloes Tap is de kartrekker van MOES. Zij spreekt deze middag de hoop uit dat MOES een plek wordt waar een mengelmoes aan mensen zich thuis zal voelen. Aan het publiek te zien is dat voor vandaag in elk geval gelukt. Jong en oud staat te glimmen van geluk. Onder hen bevindt zich ook buurtbewoner Loes Nierop. Samen met Hubert Slings kwam zij als eerste met het idee om het portiershuisje nieuw leven in te blazen. “Ik heb er zelfs mee in de krant gestaan”, vertelt ze. Wanneer de burgemeester zijn schop in de grond steekt om de boom te planten, slaakt ze een zucht: “Mooier dan dit had ik het niet kunnen bedenken.”

Roep om reuring

Een paar dagen na de drukbezochte opening staat Marloes Tap achter de professionele koffiemachine van MOES. Ze doet een poging de ontstaansgeschiedenis van de kersverse ontmoetplek en haar visie erachter uit de doeken te doen, maar lukken wil het niet. Het is te druk. De mensen stromen binnen, het gesprek moet wachten. Pas aan het eind van de dag, als alle buurtbewoners achter het fornuis gedoken zijn, heeft ze tijd een paar vragen te beantwoorden. Zoals, waar komt het idee voor MOES eigenlijk vandaan? “Drie jaar geleden wandelde ik vaak door de buurt,” vertelt ze. “Ik had toen net mijn derde kindje en met baby’tjes heb je altijd veel aanspraak. Zo kwam ik erachter dat er best wat eenzaamheid in de wijk is. Bij ouderen, maar bijvoorbeeld ook bij jonge moeders.”
In de wijken Angerenstein, Molenbeke, Presikhaaf I, het nieuw te bouwen Zijdekwartier en Plattenburg zijn nagenoeg geen ontmoetingsplekken. Marloes begon een plan te schrijven. Vooral in Plattenburg, waar MOES gesitueerd is, is de roep om reuring groot. “De mensen in Plattenburg voelden zich echt een beetje vergeten door de gemeente,” aldus Marloes.

Buurthuis 2.0

De hoogste tijd voor verandering. Niet alleen moest zo’n plek er komen, ook wilde Marloes dat op een vernieuwende en sociaal ondernemende manier vormgeven: een buurthuis 2.0. “MOES is er voor mensen met wind mee en wind tegen”, legt ze uit. “Ik geloof in kruisbestuiving. Positiviteit is het beginpunt.” Belangrijk in de visie van Marloes zijn duurzaamheid, vergroening, diversiteit en wederkerigheid. Want, zo valt te lezen in haar plan: iedereen bij MOES kan geven én ontvangen.

Hulp uit alle hoeken

Het plan voor MOES schreef ze in haar vrije tijd. In het begin waren ideeënmakelaars Sonja Meijer en Karin Huibers haar sparringpartners. “Zij gaven me goede linkjes en wisten hoe de dingen werken binnen de gemeente.” Al gauw kreeg ze hulp uit de omliggende wijken. “Er is veel expertise in de buurt. De website is bijvoorbeeld gemaakt door een lokale sociale onderneming en ook de teksten zijn gemaakt door een bewoner.”
Ook de gemeente Arnhem en de eigenaren van het historische portiershuisje, KlokGroep en BPD, stonden te springen om te helpen. MOES kreeg subsidie van de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland, het Oranjefonds en Stichting Doen. “We zijn een stichting zonder winstoogmerk. Uiteindelijk willen we ook zelf verdienen met horeca en verhuur. Dat hebben we nodig om te groeien en ons te ontwikkelen.” De bedoeling is dat MOES over een paar jaar zonder subsidies draait.

Toekomstmuziek

Ontmoetplek MOES gaat flitsend van start, dat belooft wat. Was dit wat Marloes in gedachten had? “Je begint eraan en eigenlijk weet je niet waar je aan begint,” lacht ze. “Maar ik denk dat MOES het begin is van een beweging. Het zou mooi zijn om straks ook andere buurthuizen te kunnen helpen, maar dat is nog toekomstmuziek, hoor!”

www.moesarnhem.nl

Bijgewerkt 12-4-2023

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven