Wassen en ontmoeten in Klarendal

De Wasplaats

Begin 2016 opende De Wasplaats haar deuren op de Klarendalseweg. In de periode daarvoor waren Rik van Houten en Monita Polman al op reis geweest door Nederland en België om verschillende soorten wasserettes te bezoeken. Vooral in België waren dit vaak sociale gelegenheden, vaak zelfs in huiskamers en soms met ruimte voor een live bandje. Langzaam werd zo het idee geboren wat in 2016 vorm kreeg in De Wasplaats. Het werd een ontmoetingsplaats waar je de was kan laten doen. Voorin de koffie en het praatje, achterin de wasmachines. Wassen en ontmoeten in Klarendal.

Verbinden

In het eerste jaar was Monita projectleider en werkte Rik als vrijwilliger. Alhoewel het concept aansloeg, bleef het lang onzeker of het financieel haalbaar was. Monita vertrok en Rik bleef, na een aantal onzekere jaren kreeg hij uiteindelijk een baan voor 28 uur als intern coördinator, iets wat hem op het lijf geschreven is. Hij is een mensenmens die graag verbindt. Iedereen kent Rik en als hij buiten op het bankje zit, is hij nooit lang alleen. Er komt altijd wel iemand een praatje maken.

Klarendal

Het doel van De Wasplaats is om de zeer gemengde populatie van de wijk Klarendal te verbinden. De autochtone en de allochtone bewoners, de oude en de nieuwe Klarendallers, de ondernemers die zijn neergestreken in het modekwartier. Allemaal zijn ze welkom en worden ze betrokken bij de Wasplaats. De Corona-tijd was een moeilijke tijd voor De Wasplaats, maar daarin werd wel heel duidelijk hoe groot de behoefte van wijkbewoners was om zich met elkaar te verbinden. 

Activiteiten

Op de website van De Wasplaats vind je een programma van (bijna) allemaal gratis activiteiten zoals de wekelijkse multiculturele mannengroep, tekenen met Harry, handwerken, beeldhouwen, kaarten, zwerfafval opruimen of een rommelmarkt. Eens in de drie maanden is er een ontmoetingsdiner in samenwerking met boekencafé Libertas. Eens in de maand is er een ontmoetingslunch maar eigenlijk kan je iedere dag rond lunchtijd wel aanschuiven voor een boterham en een praatje. De rest van de dag staan de koffie en thee voor je klaar en kan je buiten op het bankje wat bijkletsen of aan de grote leestafel wat lezen of praten. Het is ook aanlokkelijk om de maandelijks wisselende expositie te bekijken van kunstenaars uit de wijk.

Familiegevoel

Zo is het wassen niet meer het doel geworden, maar het middel om mensen met elkaar te verbinden. Er zijn veel mensen die regelmatig komen en zo ontstaat er een soort familiegevoel. Mensen kunnen hun hart luchten met goed nieuws en slecht nieuws. Er groeien zelfs vriendschappen. Er ontstaat een positieve sociale controle: als een vaste bezoeker zich een paar dagen niet laat zien wordt even contact opgenomen of alles goed is. 

Wassen

Toch is ook het wassen een stabiele factor geworden. Er wordt veel gewassen voor particulieren en sociale instellingen. Zo worden er heel wat kilo’s schone was per week gedraaid voor daklozen. Er zijn ook grotere bedrijven die hun was laten doen, dit wordt uitbesteed aan een sociaal ondernemer die buiten de openingstijden van De Wasplaats werkt. En zo draaien de enorme machines trouw hun uurtjes. En alle wasjes krijg je schoon, droog, gevouwen en desgewenst per bakfiets thuisbezorgd. Qua prijs is De Wasplaats ook geen gekke keuze. Ze zitten onder het landelijk gemiddelde van wasserettes en veel mensen en ondernemers kiezen ervoor zodat ze achteraf niet voor financiële verrassingen komen te staan.

Winkeltje Oogst

De Wasplaats is ook de thuisbasis geworden voor Winkeltje Oogst. Een klein winkeltje waarin buurtbewoners zelfgemaakte spulletjes te koop aanbieden. Winkeltje Oogst bestond voor De Wasplaats ook al, maar leidde toen een zwervend bestaan, van etalages hier en daar tot vitrines in het MFC (Multi Functioneel Centrum). Met de komst van De Wasplaats kreeg Winkeltje Oogst een vaste plaats in de wijk waar menigeen zich laat verrassen door de creativiteit van zijn of haar mede-buurtbewoners.

WOP

De WOP is ook een vast onderdeel van De Wasplaats geworden. WOP Klarendal staat voor WoonOmgevingsPloeg Klarendal. Zij zijn verantwoordelijk voor het schoon, heel en netjes houden van de 55 achterpaden van woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem. Ze doen bijvoorbeeld klein groen onderhoud en kleine herstelwerkzaamheden. Ook organiseren ze opruimacties en groenprojecten.

Vrijwilligers

Al het werk van zowel de WOP als De Wasplaats en Winkeltje Oogst wordt vrijwillig gedaan door mensen uit de wijk. Vrijwilligers die het leuk vinden om hun handen uit de mouwen te steken voor een aantal dagdelen. Het biedt dagstructuur, afleiding en een leuk team om mee samen te werken. Het is geweldig om met zoveel vrijwilligers zoveel werk te verzetten. Tegelijk maakt een bezetting met maar één vaste kracht ook kwetsbaar. Het zou de wens van Rik zijn dat er ooit een tweede vaste kracht bij komt zodat de verantwoording wat meer gespreid wordt. En zodat De Wasplaats ook op zaterdag open kan.

4 gedachten over “Wassen en ontmoeten in Klarendal”

  1. Caroline Kuppens

    Wat worden er leuke dingen georganiseerd bij de Wasplaats.
    Dit stukje zou gepubliceerd moeten worden in brochure Klarendal/ St Marten

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven