AVG in 4 stappen – stap 2

Jullie vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief moet zich houden aan de regels van de AVG. In de AVG is vastgelegd hoe je met persoonsgegevens om moet gaan. In het artikel AVG: wat moet ik daarmee? leggen we daar meer over uit.

Wat moet je regelen om te voldoen aan de AVG? We hebben een eenvoudig stappenplan voor je gemaakt. Daarmee zorg je er in 4 stappen voor dat jullie vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief voldoet aan de AVG.

In stap 1 heb je in kaart gebracht welke persoonsgegevens je verzamelt en voor welk doel dat nodig is. De volgende stap is om hierover te communiceren met de personen van wie je gegevens verzamelt.

Stap 2: informeer de personen van wie je gegevens verzamelt

Mensen moeten weten welke gegevens je van ze verzamelt en waarvoor je het gebruikt. Je moet ze daar duidelijk over informeren. Dat kun je doen door een privacyverklaring te maken.

Wat staat er in een privacyverklaring?

In een privacyverklaring geef je aan welke gegevens je verzamelt en waar je die gegevens voor gebruikt. Als je een website hebt, kun je de verklaring daarop zetten. Je kunt hem bijvoorbeeld ook als bijlage toevoegen aan een vrijwilligerscontract. Wijzigt er iets? Dan moet je de betrokkenen dat laten weten.

Model privacyverklaring

We hebben speciaal voor vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven een model privacyverklaring gemaakt. Je kunt het model downloaden en invullen. Het is handig om eerst het Verwerkingsregister persoonsgegevens uit stap 1 in te vullen. Deze gegevens heb je nodig om de privacyverklaring in te vullen.

Download de model privacyverklaring

Heb je vragen over het model of de manier waarop je met persoonsgegevens om moet gaan? Neem dan contact op met stichting AdviesBrigade of Praktische Zaken via onze contactpagina.

Welke rechten hebben de mensen van wie je gegevens verzamelt?

Mensen van wie je persoonsgegevens verzamelt hebben een aantal wettelijke rechten. Ze mogen hun eigen gegevens inzien en laten verbeteren of verwijderen. Hebben ze voor een bepaalde verwerking toestemming gegeven, dan mogen ze die toestemming ook weer intrekken. De verschillende rechten en voorwaarden kun je vinden in de model privacyverklaring.

Klaar met deze stap? Ga door naar stap 3

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Achter Stadskracht Arnhem zitten de Ideeënmakelaars, Adviesbrigade en Praktische Zaken. Elk vanuit onze eigen expertise ondersteunen wij vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Arnhem bij de zaken waar zij tegenaan lopen.

foto Jaap Kronenberg

Jaap Kronenberg

Adviseur Adviesbrigade
Jaap was tot 2019 advocaat bij Dirkzwager in Arnhem, hij vervult nu bestuurs-/ toezichthoudende functies bij ROC RijnIJssel, Fillip Studios, MFC Doelum en Verburgt-Molhuysen Stichting.

Daarnaast is hij ook adviseur bij de AdviesBrigade en zet zijn kennis, deskundigheid en netwerk in voor het ondersteunen en coachen van besturen van vrijwilligersorganisaties in Arnhem e.o.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven